ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2022.04.14.

STEFANOVICS ANGÉLA

A Füge Produkció 2022. április 24-én mutatja be Szabó Borbála Cécile című színdarabját Stefanovics Angéla rendezésében. A rendezőt kérdeztük az előadás kapcsán.

Mit érdemes tudni Tormay Cécile-ről?

Tormay Cécile vitatott, megosztó személyiség, azért is jutott eszébe pár éve Szabó Borbálának, hogy róla írjon színdarabot. Akkoriban a Parlamentben nagy port kavart, hogy Tormay írói munkássága bekerülhet-e a Nemzeti alaptantervbe. Tormay az íráson kívül politikai szerepet is vállalt, illetve létrehozta a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségét, ami egy konzervatív-keresztény szellemiségű nőegylet volt. A nemzeti érzületű Tormay antiszemita gondolatait is fel lehet fedezni bizonyos írásaiban, mindennek ellenére leszbikus irányultságú volt.

Tormay Cécile életének mely részével foglalkozik a darab?
Szabó Bori elkezdett utánaolvasni Tormay ügyének, miután a Parlamentben elszabadultak az indulatok a jobb- és baloldal között. Bori azt a pert írta meg, és egészítette ki valóban létező vallomásokkal, majd dramatizálta ezt az amúgy is színpadi eseményt, amikor 1925-ben megvádolták Tormayt, hogy leszbikus viszonyt folytat Zichyné Pallavicini Eduardina grófnővel, a sokgyermekes, katolikus családanyával, Tormay katolikus asszonyszervezetének alelnökével. Valójában a bíróságon vagyunk az előadás során.

Ez az első rendezésed. Hogy érzed magad ebben a szerepben?
Ez az első önálló rendezésem, de Végh Zsolttal közösen több projektben vettünk részt. Olyan munkafolyamatban is volt már részem, ahol hárman voltunk rendezők az alkotótársaimmal, szóval nem távoli tőlem a rendezés világa, de az, hogy egyedül vigyem a felelősséget, valóban új dolog. Most átélem, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy rendezőnek. Fontos megjegyezni, hogy bár itt én vagyok kiírva rendezőnek, rá tudom bízni magam a csapatra, hiszen Enyedi Éva, Janklovics Péter és Urbanovits Krisztina olyan alkotóműhelyekben dolgoznak, ahol ők maguk is aktív részesei és formálói az előadásoknak. Évi sokat segít dramaturgiai kérdésekben, Krisztinek jó meglátásai vannak, Petivel is egy nyelvet beszélünk, így ha valami elakadás van, együtt görgetjük tovább a megoldás felé a dolgokat.

Látványvilág tekintetében mivel készültök?
Két látványtervező szakos MOME-s hallgató, Tringer Bea és Varjú Ágnes vállalta el a látványvilág kivitelezését. Egy hatalmas szoknyát kell készíteniük, függönyből, csipkékből, ami sátorként is tud majd funkcionálni. Izgatta őket ez az ötlet, örülnek a kihívásnak. A díszlet egy pulpitusból áll, de nem is igényel mást az előadás, hiszen egy tárgyaláson vagyunk, realista tárgyalótermet pedig nem is volt célunk berendezni, így ez a tér sokkal szabadabb játékra ad módot.

2022-ben miért érdemes Tormay Cécile-lel foglalkozni, róla beszélni?
Ami nekem érdekes ebben a darabban, az az a mechanizmus, ahogyan egy-egy téma bekerül az életünkbe, ahhoz mi hogyan viszonyulunk, mit tudunk kiszedni belőle magunknak, hogy tudunk túllátni az egyéni érdekeken. Tormay maga eltűnik a történetben, túlmutat rajta a per. Valójában nem kifejezetten Tormay áll hozzám közel, bár mindenképp egy nagy formátumú személyiségnek tartom, nem véletlen, hogy a neve még manapság is felmerül, majdnem utcát neveztek el róla.   
Politikával nem szívesen foglalkozom, nem is értek hozzá, és nem is érdekel. Viszont magát a jelenséget érdekesnek találom, ahogy egy ilyen per zajlik, illetve azt, hogy amikor bizonyos dolgokat felkap a közélet, azok milyen folyamatokon mennek végig, ki milyen személyes érdekeket tud hozzá kapcsolni, megúszni, elhazudni. Ahogy manapság a médiában közszájra kerül bárki vagy bármilyen téma, könnyen cirkusszá válik a dolog, majd odáig fajul a helyzet, hogy meghempergetik az illetőt a sárban. Látok párhuzamot a mai közélet és például Tormay ügye között. A darabban azt is vizsgáljuk, mi volt az indítéka Zichy Rafael grófnak, aki kezdeményezte ezt a pert a felesége és Tormay ellen. Szerintünk más érdekek is fűtik, mint csupán az, hogy ez egy becsületbeli ügy, de többet nem szeretnék elárulni.

Hogy áll a próbafolyamat?
Még a derekán tartunk a próbáknak, még bármi megtörténhet. Minden (díszlet, jelmez) sínen van, a színészek tanulják a szöveget, lassan jön a főpróbahét, amikor a Kamarateremben összeáll majd a darab.

Szerző: Bordás Katinka

Fotó: Gordon Eszter