ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2022.02.22.

MÓROCZ ADRIENN ÉS KOVÁCS LEHEL

A Füge és a Pagony Kiadó együttműködésében 2019 óta látható a Hab a tortán! mesesorozat a Jurányiban. A 3-10 éves korosztálynak szóló darabok legújabb epizódja Mórocz Adrienn és Kovács Lehel előadásában február 20-án debütált. A színész-pár Harcos Bálint Dorka és az elgurult gomb című meséjét állította színpadra. Az interjú a bemutató előtt készült.

Hogyan esett a választásotok Harcos Bálint Dorka és az elgurult gomb című meséjére?

Mórocz Adrienn: Sok mesét elolvastunk a felkérés miatt, és azt gondoltuk, a Dorka és az elgurult gomb az, amit még ketten meg tudunk csinálni. Én játszom Dorkát és Györgyi babát, Lehel pedig a mellékszereplőket.
Kovács Lehel: Illetve, ami még a Dorka és az elgurult gomb mellett szól, az az elalvás és a félelem problematikája, mert a két kisgyerekünk miatt ezzel vissza-visszatérően találkozunk. Úgy éreztük, most ez a mese áll hozzánk legközelebb.

Milyen most a közös munka, illetve az, hogy ti feleltek a rendezésért, a látványvilágért, stb.?
Kovács Lehel: Nekünk más, mint azon pároknak, akik nem dolgoznak amúgy együtt, és ezért ez egy különleges alkalom lehet nekik, mert mi már rengeteg gyerektörténetet csináltunk együtt a PagonyFesztnek. 
Mórocz Adrienn: Nekem a látványvilág jelent kihívást, mert fontos, hogy valami esztétikusan nézzen ki. Szívesen varrok az előadásba mindenféle dolgokat.

A kislányaitokon „tesztelitek” az előadást?
Kovács Lehel: A gyerekeink most elutaztak, hogy tudjunk dolgozni. De már ismerik a mesét, olvastuk nekik. 
Mórocz Adrienn: Amikor egy előadásra készülünk, könnyebb, ha a saját gyerekeink nem vesznek részt a bemutatón, mert akkor sokkal inkább tudunk a munkára koncentrálni. Ugyanis ha ott vannak a gyerekek, nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy az enyémek, azt szeretném, ha jól éreznék magukat, és kizökkent, ha azt érzem, hogy valami miatt nem jó nekik. De valamiben kikértük a véleményüket: a mesében szereplő hollóhoz szeretnénk egy maszkot használni, azonban nem voltunk benne biztosak, hogy nem túl félelmetes-e a gyerekeknek, ezért hazavittem a lányoknak megmutatni. Egyáltalán nem találták rémisztőnek. Érdekes, hogy a gyerekeknek más ijesztő, mint nekünk. 

Szoktatok családi programokra járni a gyerekekkel?
Kovács Lehel: Igen, például a Hab a tortán! sorozat első előadását, Jordán Adél és Keresztes Tamás Nem mese darabját is láttuk a gyerekekkel, illetve a Bábszínházba sokat jártunk velük.

Mi alapján választotok gyerekprogramot?
Kovács Lehel: Adrienn eggyel jártasabb a bábművészet berkein belül, ezért ha azt mondja, hogy egy bábrendező izgalmas, akkor megnézzük az előadását. Másrészről az elfoglaltság nagyobb úr, mint a választás lehetősége.
Mórocz Adrienn: Én bármit megnézek a lányokkal, ha van időnk. Mostanában sokat jártunk velük cirkuszba, mert lettek onnan barátaink, és az is érdekes világot nyitott ki számunkra. 

A Hab a tortán! programsorozatot hogyan ajánlanátok a családoknak?
Kovács Lehel: Szerintem ez egy tökéletes vasárnap délelőtti program, amelynek keretében a gyerekek megismerhetnek egy mesét és kézműveskedhetnek is. A felnőtteknek pedig izgalmas lehet, hogy melyik színész-pár hogyan nyúl a mesékhez, ki mennyire tartja fontosnak a zenét, a szcenikát, vagy hogyan mélyed el a történetben. 

Hogyan érzitek magatokat a Jurányiban?
Mórocz Adrienn: Nagyon otthonosan. 
Kovács Lehel: Nekem sem ismeretlen terep a Jurányi, sokat dolgoztam már itt. 

Bordás Katinka
fotó: Árvai Dóra