ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2024.02.12.

LESTYÁN ATTILA és SZABÓ VERONIKA

2023. szeptember 29-én egy Menyegző Performansz keretében Lestyán Attila és Szabó Veronika megalapította a Hétpróbás Társulatot. Azóta két, hét próba alatt készült előadást tudhatnak maguk mögött, és most készülnek a február 17-i SzexEd: Kabaré c. színházi nevelési előadásukra a Füge Produkció és a SzínMűHely Alapítvány koprodukciójában. A SzexEd: Kabaré kapcsán beszélgettünk másfél héttel a bemutató előtt. 

Mi történt a Hétpróbás Társulattal az elmúlt fél évben és mik a tervek a következő időszakra?

Lestyán Attila: Az esküvő óta csináltunk két hétpróbás előadást (Akciós istenek, Dühöngő) a Pestújhelyi Közösségi Házban. Tartottunk csapatépítőt, illetve színházi és alkalmazott színházi tevékenységeket is folytattunk. Ősszel felkért minket a Capa Központ, hogy egy több, mint 100 fős nemzetközi fotós konferencián segítsük a hierarchikus viszonyokat lebontani szemérmetlen performatív networking stratégiákkal. Nagyon élveztük, és szeretnénk még ehhez hasonló eseményeken közösségi helyzeteket animálni, moderálni. Jelenleg a színházi nevelési előadásunkat, a SzexEd: Kabarét próbáljuk a Jurányi Házban. Az idei Kolorádó Fesztiválra pedig elkészül az Életünk értelme: Lecke c. naplóbejegyzésszerű előadásunk, amiben videóbetétekkel szeretnénk dolgozni.

Szabó Veronika: Az elmúlt félévben kidolgoztuk magunknak ezt az időpréses munkafolyamatot, amit hétpróbás munkamódszernek hívunk, és aminek segítségével hét próba alatt hozunk létre előadást. A főrendező maga a hét próba, az alrendező pedig minden próba saját célja, funkciója. Ha ezeket tudjuk tartani, akkor haladunk. Azt gondoljuk, a produkcióinkban meg is jelenik, hogy megváltoztatjuk az előadások létrehozásának hagyományos módját, vagyis hogy klasszikusan hat hét egy próbafolyamat. Igyekszünk levenni a polírozottság, a tökéletesség terhét a munkafolyamatról. Amikor létrehozunk egy előadást, magát a hétpróbás munkamódszert is fejlesztjük. Az Attila által említett tervek mellett műhelykurzust is fogunk tartani tavasszal, ahol ki tudjuk próbálni az időpréses munkafolyamatot csoporthelyzetben. Úgy éreztük, egy szexuális nevelési előadást, mint amilyen a SzexEd: Kabaré, nem hét próba alatt szeretnénk megcsinálni, hiszen nem csak az előadást találjuk ki, hanem a színházi nevelési részt is, illetve hosszas kutatás előzte meg a próbákat. A Káva Kulturális Műhelynél szerzett színházi nevelési múltamat is tudom kamatoztatni ebben az előadásban. Természetesen a tabusítás, a téma érzékenysége miatt is felelősséget érzünk. A stábunk véleménye is izgalmas számunkra és beépítjük a darabba. Kajos Rebeka Dóra szexuális nevelési szakember, Varjú Ágnes látványtervező és Komán Attila dramaturg bevonásával dolgozunk. Nem alkalmazott, hanem alkotó munkatársként gondolunk rájuk az elejétől. Azt valljuk, hogy mindenkinek fontos a véleménye. 

Mi volt az inspirációja a 16 éven felülieknek ajánlott SzexEd: Kabarénak?
Szabó Veronika: Kőrösi Máté dokumentumfilmessel, aki az előadás videós munkatársa, fogalmaztuk meg évekkel ezelőtt azt, hogy a szexuális intimitásról nem lehet hol és kivel beszélgetni. Még egy baráti társaságban se sokszor jön elő, hiszen annyira tabusítva van a szex, és körül lengi valami olyan vélekedés is, hogy nem is jó, ha sokat beszél róla az ember, mert eltűnhet a varázsa. Megállapítottuk, hogy jó lenne felnőtteknek szex-szakkört tartani, ahol lehetőség van beszélgetni a szexuális intimitásról. Először Göndör Lacival pályáztunk ezzel az ötlettel, de ő időközben külföldre költözött. Adta magát, hogy Attilával, már, mint Hétpróbás Társulat, készítsünk egy szexuális nevelési előadást, hiszen mindkettőnk számára fontos a téma és a misszió is. Az előadás ötlete még azelőtt körvonalazódott bennünk, hogy a 2021-es gyermekvédelmi törvény megnehezíti, hogy színházi előadás formájában középiskolásoknak szexuális felvilágosító foglalkozásokat tartsunk. Nagy felelősséget érzünk ezért, mert az előadásban rajtunk keresztül gondolkodhatnak a fiatalok többek között a szexualitásról. 

Lestyán Attila: Bennem sem volt kérdés, hogy Verával közösen jól tudunk foglalkozni a témával, és humorral, játékosan tudjuk megközelíteni. Nekem az is fontos, hogy mivel a szexualitás két fő (konzervatív és progresszív) narratívában kereteződik, és mindkettővel vannak fenntartásaim, ezért ne egyszerűsítsük le erre a két fő csapásirányra a mondanivalót. Próbálunk holisztikusan közelíteni, hogy a szexhez való viszonyunk mennyi minden másról is szól. 

Miért lett az előadás formája a kabaré?
Szabó Veronika: A tabusított témáknál, mint amilyen a szex is, különösen fontos a humor. Szerintem, ha nem választottuk volna a kabaré műfaját, akkor is egy ponton elkezdünk nevetni, mert néha kínos, ciki, nehéz lehet a szexről beszélni. Ez pedig a humor táptalaja. A kabaré azért is jött, mert játékos, megengedő és szórakoztató keretnek gondoljuk. A formától azt is reméljük, hogy kötetlenebb műfaj, és talán könnyebb lesz kapcsolódni nekünk is a közönséggel, és fordítva. A bevonás ott kezdődik, hogy nem lesz negyedik fal. Azonnal figyelembe vesszük a nézőket, számít a véleményük, a hozzászólásuk. 

Lestyán Attila: A kabaré hagyományosan alsóbbrendűnek ítélt művészeti műfaj, ami szelepként működhet a társadalomban. A kabarénak van egy fülledt légköre is, ami szintén passzol az előadáshoz. 

Milyen témákat feszegettek az előadásban?
Szabó Veronika: A szexuális edukációban megkerülhetetlen beszélni a pornóról, annak hatásáról, az erőszak szexualizálásáról, a határátlépésekről. Előadásunkban szexmítoszokat rombolunk le, és azzal is foglalkozunk, hol találjuk meg az intimitást – szerintünk nem egyértelmű a válasz. Rákérdezünk arra, hogy milyen a jó szex, és miért a pornót vesszük alapul ebben a kérdésben. A hibázás, a parák, ahogy ebben az előadásban, úgy a szexben is kiküszöbölhetetlenek. Lesznek informatív, edukatív részek is, mert úgy érezzük, muszáj, hogy elhangozzanak bizonyos alap információk a szexuális, színházi nevelési előadásunkban, ami nem csak diákoknak szól. Bizonyos tekintetben biztos, hogy tapasztaltabbak a felnőttek, de az számunkra is kérdéses, hogy az intimitáshoz való viszonyuk mennyiben fejlettebb, mint egy középiskolásé. Arra jöttünk rá az elmúlt időszakban, hogy mindenkinek szüksége van szexuális nevelésre.

Az interjút készítette: Bordás Katinka
Fotó: Gordon Eszter