ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2022.10.23.

KOVÁCS ESZTER

2019-ben indult a Pagony és a Jurányi együttműködése, a Hab a tortán! elnevezésű mesesorozat, amelynek célközönsége a legkisebbek és családjuk. A programsorozat koncepciója szerint egy-egy színész-pár színpadra álmodja egy népszerű Pagony könyv szereplőit és elmeséli történetüket. Eddig kilenc meseelőadás valósult meg olyan színész-párok által, mint Rezes Judit és Szabó Győző, Pálos Hanna és Kovács D. Dániel vagy Mórocz Adrienn és Kovács Lehel. Havonta több vasárnap délelőttön is várják a családokat a Jurányiba kézműveskedni, dedikációra, Pagony könyvvásárra, és persze az előadásra, vagyis a Hab a tortán! programra. Kovács Eszterrel, a Pagony alapító-főszerkesztőjével készült interjúnk. 

Hogyan indult a Pagony és a Jurányi Ház együttműködése? 

Nagyon büszke voltam arra, hogy a Jurányi keresett meg minket, mert ez azt jelezte felénk, hogy olyan intézménnyé fejlődött a Pagony - igaz 2019-ben, amikor elkezdődött a közös munka, már majdnem 20 évesek voltunk -, amivel egy színház is szívesen dolgozik. A Pagonynak volt már együttműködése más színházakkal, sokszor lett Pagony könyvből színdarab, és fordítva: színdarabból Pagony könyv, de ezeket minden esetben mi kezdeményeztük. A Jurányi egy nagyon szimpatikus koncepciót hozott, az volt a kérés felénk, hogy segítsünk alapanyagot választani, hogy milyen könyvekből érdemes színdarabot készíteniük a színész-házaspároknak. A Pagonynak az egyik legfontosabb korosztálya, akiket a Hab a tortán! megszólít. Nagyon jó kapcsolódási pont ez közöttünk.

Mi alapján állítjátok össze a könyvlistát, amiből válogathatnak a színész-párok?
Sokszor nem listát állítunk össze, hanem a színészekkel együtt válogatunk a könyvesboltban. Kizárólag kortárs magyar gyerekirodalmat ajánlunk. Főszerkesztőként azt gondolom egyes mesékről, hogy színpadra alkalmazhatóak, örülnék is, ha színpadon viszontláthatnám, de persze előfordul, hogy nem azt választják a színészek, amit mi ajánlunk. A korosztály, akiket a Jurányi megszólít a Hab a tortán!-nal, a legkisebbek, a színházzal éppen csak ismerkedők. Ehhez képest olyan könyvből (Kertész Erzsi Nem mese) is született színdarab, ami szerintem nagyobbaknak való, mégis nagyon jól működött. Ehhez színházas látásmód kell. A személyes ízlés részünkről és a színészek részéről is benne van a döntésben. Meg kell, hogy mozgassa a színészek fantáziáját a könyv. Nincsen olyan Pagony könyv, aminek az adaptálásának ne örülnék. Annál jobban örülök, ha olyan szerzőről van szó, aki számunkra különösen fontos, és be is lehet vonni abba, hogy elmenjen megnézni az előadást, dedikálni, esetleg van színházi kötődése, és persze praktikus, ha kapható a könyve. De volt egy kakukktojás is, ahol nem Pagony könyvet dolgoztak fel az alkotók. A Pagony meséknek az a lényege, és remélem, ez átjön az előadásokból is, hogy partnernek kezelik a gyerekeket, és nem gügyögnek. Hozzám a legelső, - a már említett - Keresztes Tamás és Jordán Adél Nem mese előadása áll legközelebb, amit Kertész Erzsi meséjéből csináltak. Ez az az eset, amikor ugyanazt gondoljuk valamiről színházilag és irodalmilag. 

Melyik könyvet látnád szívesen a Hab a tortán! mesesorozat következő részeiben? 
Kiss Judit Ágnes bármihez nyúl, az fantasztikus szerintem. Bár a Budapest Bábszínházban megcsinálták a Babaróka-sorozatot, boldog lennék, ha a Hab a tortán! programba is bekerülne a Babaróka. Vadadi Adrienn Kicsimackó és Berg Judit Maszat sorozata nagyon népszerű, de még nem csaptak le rá a színészek. Szintén Berg Judit Két kis dínó meséiből is el tudnék képzelni előadást. Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik meséje nagyon erős szöveg, szép előadást lehetne belőle csinálni. Gimesi Dóra Csomótündér sorozatából és Szabó Borbála meséiből is, annál is inkább, mert mindketten kapcsolódnak a színházhoz, színházi szerzők is egyben. Bán Zsófia Vagánybagoly és Kerékgyártó István Márk, aki hatévesen megmentette a világot meséit inkább egész estés bábszínházi előadásnak tudnám ajánlani. 

Miért ajánlanád a Hab a tortán! mesesorozatot a családoknak?
A Hab a tortán! azoknak a gyerekeknek szól, akik még nem tudnak végigülni egy színházi előadást. Ez a mesesorozat egy kedves beavatás a színházi létbe, minden gyerek jól érezheti magát. Megtapasztalhatják, milyen a jó színház, akár életre szóló elköteleződést jelenthet a gyerekeknek. Sokszor ezeket a meséket és karaktereiket (Boribon, Csoda és Kósza) ismerik a gyerekek és szüleik. A Hab a tortán! egy komplex Jurányis vasárnap délelőtt: nem csak színház, hanem kézműves foglalkozáson és alkalmanként dedikáláson is részt lehet venni. A tapasztalatok alapján a felnőttek számára is élvezhetőek az előadások, mint a jó irodalomnál, ha jó az előadás, ott se számít, hogy gyerek vagy felnőtt nézi. 

Szerző: Bordás Katinka