ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Aktuális hírek

2023.12.19.

Karácsonyi receptek

Karácsony közeledtével arra kértük a Jurányi Ház lakóit és az itt alkotó művészeket, osszák meg velünk kedvenc karácsonyi receptjüket. 

Stílusosan a Kacagás Bisztró tulajdonosának, Acél Rékának a receptjével kezdjük a sort. 

A hókifli a nagy kedvenc a családban, amit kiskorom óta mindig elkészítek a karácsonyi ünnepekkor.

A Pom Pom főz (Szakácskönyv gyerekeknek)-ből van a recept.

Hozzávalók: 13 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg darált dió, 4 dkg porcukor

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, kis kifliket formázunk és 180 fokon 10 perc alatt kisütjük.
Sütőből kivesszük, aztán vaníliás cukorban meghempergetjük.



A mai receptet Kenéz Ágoston, a DanteCasino alkotója küldte. Fogadjátok szeretettel!

Konfitált kacsacomb káposztás rétessel

A konfitált kacsa elkészítése karácsonyi készülődéshez igazán passzoló program, hiszen amíg a kacsa a sütőben van, bőven lesz idő kitakarítani, fát díszíteni és még egy kis pihenés is belefér vacsi előtt. Ezt a receptet különösen szeretem készíteni is, enni is, köretnek a káposztás rétes valódi különlegesség. Ezt a vacsit Eisler Zsolt útmutatásai alapján szoktam főzni, ezeket tolmácsolom saját ízlés szerint.

A kacsa:
A kacsacombokat tepsibe tesszük, sózzuk borsozzuk dögivel, 2-3 almát felvágva mellé pakolunk, beledobunk egy fej fokhagymát, pár szem színes borsot és néhány szál rozmaringot. Ezután az egészet leöntjük zsírral úgy, hogy a húsokat teljesen ellepje. Ez nálam a négy combhoz kb. 1,3 kg kacsazsírt jelentett. Ha ez kész, az egészet betoljuk a 100°C-ra előmelegített sütőbe 6 órára. Ha letelt a 6 óra, a húsokat szedjétek ki. A zsírt szűrjétek le, és tegyétek el a szilveszteri bulira, hogy isteni zsíroskenyérrel várhassátok majd a vendégeket. Ha rám hallgattok, a vajpuha húsokat már tálalhatjátok is, de Emina ropogósan szereti a bőrét, szóval én még visszadobtam a husikat a sütőbe bőrrel felfelé 15 percre 200°C-on és 3 percre grill fokozaton.

A rétes:
Miután a kacsát betoltátok a sütőbe, még bőven lesz időtok a rétesre, előtte belefér ajándékcsomagolás, hosszú családi telefonálgatás. Azért se siessetek vele, mert külön kell sütni a husitól, hiszen más hőfokon készülnek. A lilakáposztát nagy lyukú reszelőn reszeljétek le - én két rétes megtöltéséhez egy nagy fej káposzta felét használtam. Egy magas falú serpenyőben 2-3 evőkanál cukrot kezdjetek el megkaramelizálni, amikor már szép aranysárga, mehet rá a reszelt káposzta és egy nagy kanál méz. Sózzuk, borsozzuk adunk hozzá egy kevés őrölt köményt és 1,5-2 dl vörösbort. Én azzal a borral szoktam főzni, amit aztán a vacsihoz is iszunk, ezt ajánlom nektek is. A káposztát innentől már csak párolni kell, 1,5 dl vizet öntsetek hozzá, és amikor elfő, mindig öntsétek fel újra, ezt ismételgessétek, míg a káposzta meg nem puhul! Ha finom puha, loccsantsatok rá egy kevés balzsamecetet és jöhet is le a tűzről. Keverjétek át, és szűrőben alaposan csepegtessétek le! Ezután a réteslapokat helyezzétek egymásra, minden lapot kenjétek meg a zsírral, amiben a hús sült, és mehet bele a káposzta. Egy sávba töltsétek a káposztát és szép szorosan tekerjétek fel a rétest! Én egyszerű bolti réteslappal készítettem, 4-5 lapot raktam egymásra. Pár éve pedig véletlen levelestésztával csináltam, ebbe a hibába ne essetek! Ha kész a szép feszes tekercs, a tetejét kenjétek meg tojással és mehet be az előmelegített 180°C-os sütőbe 20 percre.
Amíg sül, összedobhattok egy vörösboros mártást, hogy igazán feldobjátok a vacsit.
Ha úgy csináljátok, ahogy én, fincsi vacsira és hatalmas kupira számíthattok. Ha rám hallgattok, egy rúddal több rétest süttök, hogy reggelire is maradjon. ????
Jó kalandot, jó étvágyat!"

Hozzávalók 4 főre:

Kacsához:
- 4 db kacsacomb
- 2-3 alma
- 1 fej fokhagyma
- néhány szál rozmaring
- só, bors

Réteshez:
- egy nagy fej lilakáposzta fele
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 púpos evőkanál méz
- csipet őrölt kömény
- só, bors
- 2 dl vörösbor
- 3 ek balzsamecet
- 4-5 réteslap (rétesenként)
- 1 tojás a kenéshez
- pár kanál a kacsa zsírjából


A karácsony elmaradhatatlan süteményének, a mézeskalácsnak a receptjét a Füge Produkció gazdasági munkatársától, Gaszler Annamáriától kaptuk. 

Klasszikus mézeskalács tészta:
90 dkg liszt, 
4 tkanál szódabikarbóna,
25 dkg vaj,
40 dkg méz
25 dkg nádcukor, 
2 db tojássárgája,
3-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék  (fahéj, szegfűszeg, zöld kardamom, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs, szegfűbors porrá őrölve)
Először a száraz elemeket keverjétek össze, majd vízgőz felett a mézet melegítsük híg állagúra, ezután adjuk hozzá a vajat.
A liszt közepén képezzünk egy mélyedést, ebbe csurgassuk bele a vajas mézet, majd adjuk hozzá a felvert tojást, és gyűrjük össze a tésztát.
A kész ragacsos tésztát legalább 2 órára hűtőbe tesszük egy fóliába csomagolva.
Jó lisztes felületen nyújtsuk ki, 3-5 mm vastagságú vékony tésztává.
Melegítsük fel a sütőt 180 fokra, majd amikor betesszük a sütit, vegyük vissza 150 fokra, 7-8 perc alatt készül el. Jó étvágyat!


Veronika Keresztesová, a Medveálom madárszárnyon meseelőadás egyik alkotója receptjét továbbítjuk nektek.

Mézeskalácsos torta
Hozzávalók a tésztához:
330g búzafinomliszt
100g cukor
200g méz
100g vaj
1 tojás
1 sütőpor
1/4l tej
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1/5 teáskanál kakaópor
Töltéshez:
260g baracklekvár
50g aszalt barack
50g aszalt szilva
30g mazsola
1 teáskanál rum
Étcsokoládé díszítéshez
•A sütőt előmelegítjük 190°C fokra és egy tortaformát sütőpapírral bélelünk.
•Megmossuk az aszalt gyümölcsöt és még legalább két óráig hagyjuk tiszta vízben. Utána apróra vágjuk és hozzákeverjük a baracklekvárt és a rumot.
•Egy tálban melegítsük meg a mézet, hozzákeverjük a cukrot, tejet és a vajat. Hagyjuk kicsit kihűlni.
•Másik tálban összekeverjük a tojást, lisztet, sütőport és a kakaót.
•Amikor a tészta sima és csomómentes a tortaformába öntjük a felét.
•Erre rakjuk az aszalt gyümölcsös masszát és ráöntjük a tészta másik felét.
•35-40 percig sütjük 190°C fokon.
•Kihűlt tortát leönthetjük csokoládéval.



"sziasztok!
azert irok kozpontozas meg ekezetek nelkul, mert igy kommunikalok mindenkivel itt, ugyhogy ez tenyleg olyan mintha uziznenk
egy finn lacaz levest, az ugy nevezett lohikeitto-t hoztam nektek, amit akkor tanultam meg, amikor eloszor voltam kinn es elhataroztam, hogy ilyet fogok magamnak csinalni
hozzavalok:
-nagyobb porehagyma
-3-4 krumpli
-2 sargarepa
-vaj
-olivaolaj
-alaple
-lazac
-tejfol vagy tejszin
-kapor
-fogjuk a porehagymat es vajon meg egy keves olivaolajon elkezdjuk parolni, neha vizzel meglocsoljuk, hogy jo dzsuvas legyen az alagga, ebben a fazisban egy 10 perc siman van
-a repat, krumpleszt felkockazzuk majd hozza dobjuk, ezt is igy szarazon lepiritgatjuk, hogy az ize belemenjen az alapba, ez is egy 5 perc legalabb, en szeretem rajta hagyni a hejat, es csak alaposan megmosni, olyan jo ize van
-so&bors
-felontjuk alaplevel, hivatalosan hal alaplevel kell, de azt meg nem lattam itthon, ugyhogy zoldseggel vagy csirkevel szoktam, kockabol, de ha fenszizni akarunk van a mammut aljaban alaple bolt, vagy ha og-k akarunk lenni csinalhatunk magunknak (en meg embert nem lattam, akinek van otthon homemade alapleve)
-so&bors
-megvarjuk amig a krumpli, meg a repa mar majdnem perfekt allagura fo; azzal szoktam jatszani, hogy a repat kicsit nagyobbra, rusztikusabbra, hagyom mint a krumplit, igy egyszerre keszul el; es hozza dobjuk a felkockazott lazacot
-ha a lacaz majdnem kesz felhuzzuk tejszinnel, en amugy tejfollel szoktam, de ez tenyleg izles dolga
-vegul friss, aprora vagott kapor is kerul bele, egyet rottyan, es kesz is vagyunk
hidegben igazi lelek melegito leves, es pofon egyszeru megcsinalni, elokeszulettel egyutt nagyon max 30p
a friss kapor beszerzes picit necces ilyenkor, de pl a mammut aljaban levo orias sparba mindig van
kellemes unnepeket, sok boldogsagot, jovore talalkozunk ????????
Georgita Máté Dezső"


Az Anya születik! előadás egyik színésznője, Réti Adrienn küldte az alábbi receptet:
Trükkös Fahéjas-Mézes Keksz
A mézeskalács készítés azóta része az életemnek, amióta a kislányom megszületett. Egészen pontosan azóta, amióta már akkora lett, hogy szerettem volna, ha neki is része az életének a karácsonyi készülődés, s vele együtt a mézeskalács készítés. Minden évben több napos szórakozásunk a gyúrás, szaggatás és a díszítés, az maga az igazi alkotói folyamat.
Idén úgy alakult az egyik tepsinél, hogy vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, így megijedtem, hogy ki kell dobni, mert ehetetlen… innen már sejthető, miért ez a recept neve, hogy trükkös mézes-fahéjas keksz ???? Ez a recept vékonyan nyújtva tökéletesen működik kekszként! Tényleg isteni lett, azt kell mondjam, és a szeretteinknek is csomagoltunk egy-egy adagot ajándékba????
Írom a receptet is :
33dkg mézeskalácsliszt
Mézeskalács fűszer
Fahéj ( gazdagon ???? )
10dkg vaj ( enyhén olvasztott )
10dkg porcukor ( én kevesebbet tettem ???? )
1 tk szódabikarbóna
1 dl méz
1 db tojás
Bővebb recept javaslatom nincs, hogy mit mi után, mert én egyszerűen csak összekeverem a hozzávalókat és pihentetem egy éjszakát, onnantól már szabad a pálya.
Remélem, másnak is beválik a trükkös recept.
Szeretetteljes, Békés Ünnepeket Kívánok Mindenkinek ????????


A Füge Iroda titkárságvezetője, Mátrai Jenő messzire ment a karácsonyi vacsoráért. A távoli Vietnámból küldtött nekünk fotót.
A tökéletes karácsonyi vacsora: 9000 km-rel arrébb, Ho Chi Min Cityben egy garnélás és egy marhahúsos-húsgombócos pho leves a Ben Nghe Street Food Marketen, 3.75 dollárért fejenként. Giáng sinh vui vẻ! Azaz Boldog karácsonyt!