ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2020.01.20.

LENNI VAGY NEM

A KV Társulat, az E-Mancik Színházi Manufaktúra és a szegedi MASZK Egyesület együttműködésében kerül a Jurányi színpadára O. Horváth Sári Vilmos-díjas drámája, a Lenni vagy nem. A január 31-i bemutató előtt beszélgettünk Sárközi-Nagy Ilonával és Urbanovits Krisztinával.

Hogyan találkoztatok O. Horváth Sári darabjával?
Sárközi-Nagy Ilona: Debrecenben a 2018-as Deszka Fesztivál keretein belül volt egy felolvasószínház, ahol a 2017/18-as Nyílt Fórum által támogatott darabokat olvastuk fel, ott találkoztam vele. Azt gondoltam, hogy a témája épp nekünk való (E-Mancik Színházi Manufaktúra: Dobra Mara, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda, Tarr Judit – a szerk.), profilunkba vág, meg fontosnak is tartottam, hogy az anyaságról, a gyerekekről beszéljünk valamilyen módon. Akkor még csak a darab felét olvastam, mert annyi volt kész a felolvasóra. Később elkértem Sáritól az egészet, elolvastam, és arra gondoltam, csináljuk meg, méghozzá a KV Társulattal (Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina – a szerk.) mert azon túl, hogy a darabban rengeteg női szerep van, milyen jó lenne, ha a független színházi szféra két női társulata fuzionálna.
Urbanovits Krisztina: Nekem imponált, hogy ilyen nagyszerű női szerepek vannak a drámában, ráadásul hét egyenrangú, főszerepnek tekinthető női karakter, és egy férfi szerep. Az arányok általában épp fordítva szoktak lenni. A téma engem is nagyon megérintett, az én életemben is fontos kérdés az anyának lenni vagy nem lenni. Két éves a múltunk az E-Mancikkal, mert már volt egy közös felolvasószínházi előadásunk Gianina Carbunariu Artists talk című művéből, ami annyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, hogy keressük a lehetőségét a további közös munkának. Aztán Icu behozta a képbe a Lenni vagy nem-et.

Hogy jött a képbe rendezőként Widder Kristóf?
Sárközi-Nagy Ilona: Gondolkodtunk, hogy kit tudnánk elképzelni, női rendezők is felmerültek, de aztán arra jutottunk, hogy kell a férfi energia, külső szem. Kristóf rendezésében láttuk az Üvegburát az Örkényben, és nagyon izgalmas előadásnak tartottuk.
Urbanovits Krisztina: Fullasztó lett volna, ha még a rendező is nő. Szerencsénkre csatlakozott hozzánk színészként Róbert Gábor, akivel többen dolgoztunk már együtt, és a jelenléte nagyon jót tesz a darabnak. És Kristóf javasolta Herman Flórát, aki az SZFE végzős hallgatója.

Hogy álltok most a próbafolyamattal?
Sárközi-Nagy Ilona: Nemrég találkoztam Szarvas Jóskával, kérdezte, hogy állunk, mondtam neki, hogy még nem állunk jól. Erre nevetve válaszolta, hogy még nem találkozott színésszel, aki ne azt mondta volna ilyenkor, hogy nem leszünk kész, kevés az idő… Most a közepén vagyunk, még bármi lehet.
Urbanovits Krisztina: Igen, időigényes felfejteni párbeszédről párbeszédre. Szeretem, ahogy Kristóf megközelíti ezt a szövegfolyamot, amiben nincsenek hagyományos, kisrealista jelenetek. Az előadásra jellemző lesz a költőiség, az elemeltség.

O. Horváth Sárit bevonjátok?
Sárközi-Nagy Ilona: Igen, lesz majd olyan része a próbafolyamatnak. Élő szerzőről van szó, ezt ki kell használni.
Urbanovits Krisztina: Kristóf dolgozott a szövegen Sárival már a próbák előtt, aki nagyon nyitottan áll az egész munkához.

Kikről szól a darab?
Sárközi-Nagy Ilona: Nyolc drámai életutat bejáró karakterről, mind a nyolc tökéletesen egyenrangú. A darab szerkezetéből következik, hogy folyamatosan derül ki mindenkiről egyre több minden, és egyre több szál kapcsolódik egymásba. Ezzel a nyolc szereplővel nagyon széles társadalmi spektrumot lefed, izgalmasan vonultatja fel a témához kapcsolódó történeteket. De többet nem árulhatunk el.

A Lenni vagy nem a gyermekvállalással kapcsolatban felmerülő problémák sokféleségével foglalkozik. Nagyon aktuális téma.
Urbanovits Krisztina: Ez most iszonyúan benne van a levegőben. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy bejelentsem, hogy szeretnénk egy eseménysorozatot a Lenni vagy nem-hez kapcsolódóan, ahol az előadás által érintett kérdéseket vitatjuk meg: a gyerekvállalás különböző aspektusait, az örökbefogadást, a családtámogatási rendszert, és például azt, mennyire valós az, hogy ez tényleg inspirál, és tényleg meggyőzhet nőket arról, hogy érdemes szülni, vagy épp elriaszt, előhívva azt az elemi reakciót, hogy hadd döntsem el én, mikor és hány gyereket szülök. Az előadástól független, 3-4 alkalomból álló eseménysorozat célja szakértő bevonásával párbeszédet kezdeményezni az adott témákról a közönséggel. Mindezt az E-Mancik és a KV Társulat szervezné.
Sárközi-Nagy Ilona: Igen, és mivel mindenkinek mást jelent ma gyereket szülni, pont ez a lényeg szerintem, hogy mindenkinek hagyjuk meg a saját történetét, saját terét és döntési lehetőségét ebben a kérdésben, mert minden döntés, minden igen és nem mögött olyan drámai történetek húzódhatnak meg, amikről fogalmunk sincs. Mert egy odavetett félmondattal sebeket lehet felszakítani, és azt szeretnénk a Lenni vagy nem-mel, hogy egy kicsit belelássunk abba, hogyan alakulhatnak az egyéni sorsok gyermekvállalás témakörében.
Urbanovits Krisztina: Bár nők kezdeményezik ezt az eseménysorozatot, de ez nem jelenti azt, hogy ne tartozna a férfiakra. A gyerekvállalás párkapcsolati kérdés, még ha az adott pár két azonos nemű emberből tevődik össze, ez az ő teljesen privát, közös, szent döntésük.
Sárközi-Nagy Ilona: Fontosnak tartjuk az erről való társadalmi párbeszédet, hogy mi adhat valódi segítséget a gyermekvállalási kedv növelésére, és elfogadóbbá, nyitottabbá válni azok felé, akik nem akarnak, vagy nem tudnak szülővé válni. Segíteni kellene például az egyedülálló szülőket, és nem megbélyegezni. Nem csak anya, apa, gyerekek jelentik a családot. Nagyon sokféle családmodell van, ezt el kellene fogadni és tiszteletben tartani.

Bordás Katinka
Fotó: JuJu Photo