ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Jurányi Latte

2022.04.11.

ANYACSAK1 FESZTIVÁL

A Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház szervezi 2022. április 29. és május 8. között az Anyacsak1 elnevezésű színházi fesztivált a gyermekvállalásról vagy nem vállalásról, a szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról - tabuk nélkül. A független színházi produkciók mellett beszélgetések, baba-mama találkozók és terápiás felolvasószínházi előadások is lesznek. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát, a Jurányi Ház vezetőjét, Gáspár Annát, a Manna Produkció ügyvezetőjét és Kováts Adélt, a Radnóti Színház igazgatóját kérdeztük az Anyacsak1 Fesztiválról.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője
Honnan jött az Anyacsak1 Fesztivál ötlete?

Rozgonyi-Kulcsár Viktória: Igazából ez a téma családi állapotomból adódóan már legalább 7 éve foglalkoztat napi szinten. Az elmúlt két-három évben tűnt fel, hogy mennyi olyan színházi előadás születik, ami ezt a helyzetet, jelenséget járja körül. Csak a Jurányiban találtam a repertoáron négyet. Innen jött a gondolat, hogy egyszer majd szervezzünk egy "anyaság" fesztivált, amikor egy hét alatt minden nap más-más színházi feldolgozásban, hol táncban, hol bábban, hol prózában ismerkedünk a szülővé válás és az ehhez szorosan vagy tágabban kötődő kérdéskörök boncolgatásával. Aztán beszélgettem Gáspár Mátéval, a Budapest Brand szervezési vezetőjével, és említette, hogy az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik motívuma az anyaság, nőiesség lesz. Ekkor úgy éreztem, hogy végre helyzetbe kerülhet az addig csak gondolati síkon dédelgetett tematikus fesztivál.

Milyen programokkal készül a Jurányi Ház?
Rozgonyi-Kulcsár Viktória: Az Anyacsak1 Fesztivál április 29. és május 8. között 5 helyszínen 33 nyilvános programmal készül: 17 színházi előadás látható, ebből 9 a Jurányi Házban, és 16 kísérőprogramon lehet részt venni, amik közül 11-nek a Jurányi biztosít helyszínt. A Jurányi Házban lesznek beszélgetések bábákkal, a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistáival, beszélgetések a császármetszésről, az örökbefogadásról, könyvbemutató és dedikálás, mozgásos workshop, meseterápiás alkalom, valamint színházi előadások, táncelőadások és felolvasószínházi előadások. Az Anyacsak1 fesztivál Réti Adrienn Anya születik! című monodrámájának bemutatójával zárul a Jurányiban. Az előadás szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt. 

Milyen előadást/kísérőprogramot emelne ki a műsorból, és miért?
Rozgonyi-Kulcsár Viktória: Elindult ősszel egy hangjáték sorozatunk, a Színház a város. Ennek keretében született egy darab, Schwechtje Mihály tollából, ami egy játszótéren történik. Témájában nagyon jól kapcsolódik az egész hetes programhoz, ezért azt találtuk ki, hogy aki most bármilyen jegyet vesz a fesztivál színházi előadásaira, az féláron hallgathatja meg ezt a remek hangjátékot. Erre buzdítanám az olvasókat és nézőket egyaránt. A kísérőprogramokból, amit kiemelnék az egy táncszínházi előadás, Akkor majd a gólya a gyermektelenséggel való szembenézésről – férfi nézőpontból. Magát a címválasztást kérdőjelezi meg az Anya csak 1? beszélgetésünk, amelynek a témája az örökbefogadás, beszélgetőtársak: Tompa Andrea író és Szalontay Tünde színész.

Kiknek ajánlaná az Anyacsak1 Fesztivál programjait?
Rozgonyi-Kulcsár Viktória: Mindenkinek. Elsősorban nyilván az anyáknak és apáknak. Szerettünk volna igazán a kedvükben járni, és azokat is kimozdítani, kulturális élménnyel vagy éppen szakmai tájékoztatással gazdagítani, akik éppen kisebb gyerekkel vagy gyerekekkel vannak otthon, ezért a színházi előadások a megszokottól eltérően délután 5 órakor kezdődnek, hogy a fürdetésre mindenki kényelmesen hazaérjen. Ha hosszabb kimenőt kapott, akkor örülünk, ha a produkciók utáni közönségtalálkozón is marad. A napközbeni fórumokat, találkozókat, beszélgetéseket pedig olyan térben tartjuk, ahol a kúszó-mászóknak hencsergőt, a nagyobb gyerekeknek pedig játszósarkot alakítunk ki, hogy ez akár egy közösen eltöltött tartalmas program is lehessen szülőnek és gyereknek egyaránt.

Gáspár Anna, a Manna Produkció ügyvezetője
Miért tartja jó kezdeményezésnek az Anyacsak1 Fesztivált?
Gáspár Anna: Az elmúlt években egyre határozottabban fókuszba került a közbeszédben és a társadalomban is az, hogy a szülés-születés minősége milyen meghatározó élmény az anyák, az apák és az újszülöttek számára. Ha van esélyünk jól születni, jól szülni, az az egész életünkre hatással van. Mivel egyre több információ áll rendelkezésünkre, egyre tudatosabbak vagyunk szülőként abban, hogy hogyan szeretnénk ezeket a helyzeteket megélni. A független színház mindig tapinthatóan a jelen folyamataira reagál, és érezhetően a táncosokat, színészeket is megérintette ez a téma. Feltűnően több előadás született az utóbbi időben, amelynek a fókuszában a szülőség, a szülővé válás áll, érintve mindenféle témát az örökbefogadástól a perinatális veszteségen át a nagymamaságig. Az Anyacsak1 Fesztivál ezeknek a produkcióknak ad hangsúlyt, biztosít helyet és helyzetet, ami csodás lehetőség, hogy a művészet eszközeivel segítsük ennek a társadalmi öntudatra ébredésnek a folyamatát.

Milyen szempontok, témák alapján kerültek be a programok az Anyacsak1 Fesztivál műsorába?
Gáspár Anna: Olyan színházi, táncszínházi és összművészeti előadásokat válogattunk, melyek tematikusan az anyaság, a szülőség kérdését helyezik fókuszba. A kiegészítő programok tekintetében nagyon fontos volt a szakmai szervezetek támogatása és jelenléte, fontos, hogy a fesztiválon jelen van az EMMA Egyesület, a Perinatus Alapítvány és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom. Az pedig egy fantasztikus ajándék, hogy Michel Odent, a szakma egyik legendás képviselője a fesztivál keretében tart előadást és dedikálja legújabb könyvét. Ez a fesztivál nem csupán a kortárs tánc és színház iránt érdeklődőknek kínál izgalmas programokat, hanem a szülés-születés körüli szakembereknek is teret ad az egymással és a közönséggel való találkozásra. Lesz beszélgetés bábákkal, pszichológusokkal, dúlákkal, és részt vehetnek a nézők babahordozási workshopon is. Emellett az Anyacsak1 kiemelten foglalkozik az apákkal is, lesznek olyan programok, melyek apai szemszögből is megmutatják a szülés és a szülőség témáját.

Milyen helyszínek vesznek részt a Jurányin és a Radnóti Tesla Laboron kívül?
Gáspár Anna: Az Anyacsak1 Fesztivál programjainak két bázisa Budán a Jurányi Ház, Pesten pedig a Radnóti Tesla Labor, de szerettünk volna a külvárosban is megjelenni, és ebben partnerekre találtunk a III., a XV. és a XXII. kerületben. Így a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtérben, a 3K - Kaszásdűlői Kulturális Központban és a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban is lesznek színházi előadások és workshopok is. Bízom benne, hogy ez egy hagyományteremtő alkalom lesz, és jövő májusban ismét teret és hangot tudunk adni az anyasággal kapcsolatos művészeti és közösségi programoknak, akár új helyszíneket is bekapcsolva a megvalósításba.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója
Miért tartja jó kezdeményezésnek az Anyacsak1 Fesztivált?

Kováts Adél: Úgy gondolom, hogy anyának lenni a legfontosabb dolog lehet egy nő életében. Az anyaság sok dolgot kinyit, rengeteg csodával jár, de számtalan problémával is. Vannak olyan helyzetek, amiket egy nő nem képes egyedül megoldani, lehetnek olyan dolgok, amiket senkivel nem tud megosztani, vagy amiben magára marad, még akkor is, ha áll mellette egy szerető társ és család, tehát optimálisak a körülmények és a viszonyok ahhoz, hogy valaki gyereket vállaljon. Tehát az anyaságban rengeteg lehetőség, gyönyörűség és fájdalom is van. Ha megtörténik egy tragédia (sérült gyerek születik, elveszítenek egy babát), könnyen magára hagyva érezheti magát az ember. Jó, ha van egy ilyen fórum, mint az Anycsak1 Fesztivál, ahol lehet ezekről a témákról is beszélgetni, méghozzá tabuk nélkül. Ez a fesztivál azt üzeni, hogy nem vagy egyedül. Illetve úgy gondolom, hogy épp a művészet az, ami olyan szintre tudja emelni ezt a témát, ahol válaszokat is kapunk, és emiatt is szerintem ez a fesztivál egy nagyon szép kezdeményezés.

Az Anyacsak1 Fesztivál műsorából milyen előadást vagy kísérőprogramot emelni ki, és miért?
Kováts Adél
: Véleményem szerint mindenki találhat magának olyan programot vagy színházi előadást, ami segíthet neki az anyaságot érintő aggodalmait illetően, ami előbbre viszi őt, vagy ahol válaszokat kaphat a kérdéseire. Mindenkinek ajánlom, hogy bátran böngésszen a programok között, biztos vagyok benne, hogy a színházi előadások mellett a szakmai beszélgetések is izgalmasak lesznek. Jól vannak összeválogatva a résztvevők, a magam részéről nagyon várom a találkozást Tenki Rékával, aki a Péterfy-Novák Éva regényéből készült Egyasszony c. monodrámáját játssza. 

Mit gondol, meg tud-e mozgatni szélesebb közönséget ez a fesztivál?
Kováts Adél
: Ha jó a promóciója, akkor igen, hiszen nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Ha abból indulunk ki, hogy a színházba járók minimum 60%-a nő, persze ez csak egy átlag, akkor úgy vélem, mindenképpen sokakat meg tud mozgatni. Bár nagyon fontosnak érzem, hogy férfiak is részt vegyenek a fesztiválon, hogy ez ne csak női fesztivál legyen. Nagyon sok olyan téma van, amiben részben azért vannak magukra hagyva a nők, mert Magyarországon a gyereknevelés még mindig inkább a nők felelőssége, vállalása, amibe a férfi csak besegít.

Kiknek ajánlaná az Anyacsak1 Fesztivált?
Kováts Adél
: Mindenkinek ajánlom: anyáknak, apáknak és gyerekeknek is. Azt is látom magam előtt, hogy családok néznek meg olyan programokat, amihez nekik kötődésük van. Az lenne a legoptimálisabb, ha nem csak azok néznék a fesztivál programjait, akiknek az anyaság a személyes ügyük vagy érdeklődésük, az lenne a legjobb, ha erről a témáról a legszélesebb körben lehetne beszélni, mert akkor sokkal inkább lenne megoldása a problémás helyzeteknek. De nem azt szeretném ezzel üzenni, hogy az Anyacsak1 Fesztivál csak a problémák miatt jött létre. A magam részéről nagyon örülök, hogy a Radnóti Színház benne lehet ebben az együttműködésben a Radnóti Tesla Labor, mint helyszín révén. Mindig is felvállaltam azokat az ügyeket, amikben úgy éreztem, hogy van küldetésem, hogy fontos, hogy beszéljek róla, vagy segítsek egy-egy olyan ügyet, ami anyákat érint és megoldatlannak láttam.   

Az Anyacsak1 fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand támogatásával valósul meg.

Támogatók: Tavaszi Fesztivál, Budapest Brand, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház, Manna Produkció, Radnóti Tesla Labor


Szerző: Bordás Katinka
Fotó: Gulyás Dóra