Szociopoly – színházi társasjáték

A Mentőcsónak a SZOCIOPOLY-val a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek) egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

 

szocipoly_ea_02_domolky_daniel_WEB_028

szocipoly_ea_02_domolky_daniel_WEB_029

 

IDŐPONT(OK):
2018. 03. 06. 18:00 - Jegyrendelés
2018. 03. 13. 18:00 - Jegyrendelés
2018. 04. 03. 18:30 - Jegyrendelés
2018. 04. 10. 18:30 - Jegyrendelés

Időtartam: kb. 130 perc

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata
Szöveg: Fábián Gábor

Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint

Dramaturg: Róbert Júlia
Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
Asszisztens: Tési Dóra
Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Rendező: Fábián Gábor

 

INTERJÚ(K):
KRITIKA: Két és fél órára szegényebb leszel – így érzékenyít a Mentőcsónak Szociopoly-ja / welovebudapest.com