Szociopoly 2.0

A SZOCIOPOLY a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek) egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

A SZOCIOPOLY a Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület közös produkciójaként jött létre 2014-ben, Fábián Gábor rendezésében. A pécsi adaptációt 2017 áprilisában mutattuk be. A SZOCIOPOLY-t játsszuk felnőtt közönségnek is, emellett 17-18 éves diákok számára is bemutatjuk tantermi színházi formában.

IDŐPONT(OK):

Tantermi Színházi Projekt

Az előadás hossza: 150 perc

Szerzők: Bass László és Fábián Gábor

Játsszák: Bacskó Tünde, Kocsis Zsófia, Keresztény Tamás ,Bass László, Fábián Gábor

Asszisztens: Keresztessy Veronika
Jelmez: Mester Luca
Látvány: Bujtás Móni

Rendező: Fábián Gábor