Radioaktív

Manna Produkció
RADIOAKTÍV
monodráma Marie Curie élete alapján

„Mélyen tisztelt Madame Curie,

ne nevessen ki, amiért anélkül írok Önnek, hogy lenne bármi okos mondanivalóm. De annyira felháborít, ahogy Önnel bánnak, hogy muszáj valahogy hangot adnom az érzéseimnek. Meggyőződésem, hogy Ön következetesen figyelmen kívül hagyja ezeket a barmokat. Meg kell mondjam, csodálom az intellektusát, motiváltságát és becsületességét, és szerencsésnek tartom magam, hogy megismerhettem Önt Brüsszelben. Igazi öröm, hogy olyan személyiségek vannak köztünk, mint Ön vagy Langevin, akikkel kiváltságos dolog kapcsolatba kerülni. Ha pedig ezek a barmok továbbra is Önnel lesznek elfoglalva, ne olvassa azt a moslékot, hanem hagyja meg azoknak a nyomorultaknak, akiknek fabrikálták.

Baráti üdvözlettel,

A. Einstein.”

Marie Curie, a nő, az anya, a tudós, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, egyszer a kémia, egyszer pedig a fizika területén.
A Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta.

mc

Radioaktív
Milyen nő is lehetett ő?
Hogyan volt minderre képes? Különleges érzékenységét hogyan leplezte zárkózottságával, munka iránti elkötelezettségével úgy, hogy közben olyan eredményeket ért el amelyek megváltoztatták a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban?
Nő. Anya. Tudós.
Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

Fotó: Gulyás Dóra

IDŐPONT(OK):
2018. 03. 08. 20:00 - Jegyrendelés

Az előadás hossza: kb. 70 perc

Előadja: Gyöngy Zsuzsa

Látvány: Kovács Dániel Ambrus
Dramaturg: Bíró Bence
Jelmez: Tóth Hajnalka
Fény: Böröcz Ádám
Hang: Somorjai Márton

Rendező: Kovács Dániel Ambrus

Külön köszönet: Radnóti Katalin

INTERJÚ(K):
INTERJÚ: Jurányi latte Kovács Dániel Ambrussal / Jurányi
INTERJÚ: “Egy bonyolult és nehezen megfogható személyiség” / Jurányi
INTERJÚ: “Mert a szenvedélyt nem lehet kizárni az életünkből, bármennyire is borítani látszik mindent maga körül” – interjú Gyöngy Zsuzsával / Pótszékfoglaló
KRITIKA: “A zuhanó testek számára máshogy telik az idő” / Pótszékfoglaló