Neuga

Bár a Jurányi Házban lakó NEUGA-ról sokan azt hiszik, szervizként működik, valójában egyedi motorokat készítenek a megrendelőiknek és maguknak. Ha valaki egy jó ötlettel áll elő, megcsinálják. Előfordul, hogy az elképzelések nem egyeznek, de eddig mindig sikerült egy mindenkinek tetsző dolgot létrehozni. A csapat egyik tagjával, Eszteri Benedekkel beszélgettünk a NEUGA-ról.

Hogy találtatok rá a Jurányira?

Kezdetben a műhely egy szeméttel teli raktár volt. Én akkor a szomszédban lévő AMKA Stúdióban dolgoztam, és kellékgyártáshoz megtaláltuk ezt a helyet. Ezzel egy időben egy pincében szereltem a motorjaimat. Amikor véget ért a kellékkészítés, felmerült a kérdés, mi legyen a teremmel. Akkor költöztem át ide. Aztán Králik Danival elkezdtünk motorokat építeni megrendelésre, és egy év után csatlakozott Tóháti Róbert. A NEUGA 2015 óta van.

 Neuga_3

Mit csináltok most?

A műhelyben jelenleg egy projekt fut, de ez már több mint egy éve. Nem szokott ilyen sokáig tartani egy motorépítés. Általában fél év alatt elkészülünk, persze ez motor- és megrendelésfüggő. Van olyan megrendelő, akinek jó állapotban van a motorja, de nem tetszik neki a design, így kicsit változtatnunk kell rajta: más gumit és ülést rakunk rá, átfestjük. Egy ilyen projekt ki tud pörögni két-három hónap alatt mindennel együtt. Természetesen büdzsében is teljesen más, mint az a motor, amin már másfél éve dolgozunk, mert csavarjaira szedtük szét, és onnan építettük fel sok, eredetivel nem megegyező alkatrészből. Ez eddig a legkomplexebb munkánk. Már nevet is kapott. Mivel mindhárman BMX-esek voltunk, trükk nevekről neveztük el a motorokat egy időben, pl.: 50-50, Hurricane, Toboggan, Disaster.

Mit takar a NEUGA?

A fedő sztori az, hogy a NEUGA a német neue Garage (új garázs) kifejezésből származik. Igazából a nevünk onnan jön, hogy valahányszor együttdolgozunk, mindig előkerül a „Hol a sál? Milyen sál? Ne ugassál!” vicc. Különben már gyártunk Neuga-sálat is!

 Hogy oszlanak meg a feladatok köztetek?

Én az elektronikai megoldásokért és az ergonómiáért vagyok felelős, Dani a projekt művészeti vezetője, míg Robi a gépek motorizált lelkét hivatott magasabb szintre emelni, de egy ilyen fiatal műhelynél a szerepek sokszor összefolynak. A design mindenkihez kötődik. A tervezésen mindig vita van. Mivel hárman vagyunk, „két igen” rendszerrel működünk.  

Neuga_4

Művészetként tekintesz arra, amivel foglalkoztok?

Mindenképpen. Egy régi, csúnya, nem működő motort működővé tenni nem művészet, hanem egyszerűen felújítás, szerelés. De mi nem csak ezt csináljuk, hanem a motorblokkot figyelembe véve felépítjük rá a motort, ami pedig formatervezés. Nem is beszélve például a tankfestésről, mint művészeti tevékenységről. Alkalmazkodnunk kell az anyagokhoz és a lehetőségekhez. A motorok vázához nem nyúlunk, nem vagyunk mérnökök. Csak olyat változtatunk rajtuk, amiről tudjuk, hogy nem teherviselő.

 

Hogy érzitek magatokat a Jurányi Házban?

Nagyon szeretünk itt lenni. Sokan hívnak fel bennünket a bejárattól, hogy hozzánk jöttek, de valami iskolát, inkubátorházat látnak a címen. Belépve is azt gondolják, ebben az épületben biztos nem működhet motorműhely. Természetesen próbálunk alkalmazkodni a lakókhoz: nem indítunk be itt motort, mert az nagyon büdös és hangos lenne. A Jurányiban már sokan ismernek minket, és ha valakinek csavarhúzóra, flexre vagy villáskulcsra van szüksége, akkor tudják, hol találják meg. Bár a motorokkal kilógunk innen, szimbiózisban élünk a házlakókkal.

Mi a terv a későbbiekben?

Tervünk nyereségessé tenni a motorépítést. Ebből pénzt most még nem tudunk keresni, ezért mindhármunknak van „civil” munkája is. Az összes nagy nemzetközi motorépítő cég is például vagy ruhát árul, vagy vendéglátóhelyeket működtet. Az a cél, hogy azok az emberek, akiket érdekel a motor, ismerjék a NEUGA nevet.

Bordás Katinka