Nem kíméljük a politikusokat! / Interjú Bánki Gergellyel

Ki tudja, hogy milyen a politikusok lelke? A DEKK Színház legújabb szkeccs előadásában megmutatja, hogy milyen. A rendező Bánki Gergely, őt kérdeztük.

Milyen ember a politikus?
A saját belső gondolatai, meg amit hangosan kimond, az túlnyomórészt nem egyezik. Hogy ez mennyire van így, az kultúránként és politikusokként különböző, de nem érdemes túlzásba vinni, mert az komoly hatással tud lenni a politikus lelki világára, a szellemére, az agyára. Elfajul. Eltorzul.

Egy politikus képes lenne színészként működni? Vagy a politikai színjátszás másfajta tevékenység?
Ez két teljesen különböző dolog. Ezeket nem lehet összehasonlítani.

Pedig egy politikus is sokféle szerepet játszik. Hol a rettenthetetlen hőst alakítja, aki megvédi a népet, hol a kedves embert, aki kutyát dögönyöz, hol a nép egyszerű fiát, aki vidéki atyafiakkal pálinkázik…
Igen, csakhogy a színész megélt érzései, és amit kifelé mutat, a játék során többnyire azonos. Míg a politikusnál ez a két dolog általában szöges ellentétben van egymással.

Szóval a politikus máshogyan színész.
A színésznek az a dolga, hogy létrehozzon és felerősítsen magában érzéseket, és azt minél erőteljesebben tudja kimutatni. Ezzel szemben a politikusnak éppen ellenkező a dolga. Ott a pókerarc a lényeg. Neki állandóan tagadnia, takargatnia és felülviselkednie kell.

Úgy tűnik, az emberek mégis nehezen leplezik le.
Pedig marha könnyű leleplezni. Ha ez mégsem történik meg, akkor az inkább az emberek hiszékenységét mutatja. Vagy korlátoltságát. Vagy felelőtlenségét.

Lehet egy politikus néha mégiscsak önmaga?
Ha egy politikus csak a szavazatokért, vagy egyéb haszonért áll ki bizonyos értékek mellett, akkor a képlet egyszerű: hazudik, mint a vízfolyás. Nem önmaga. De különben is: a politika a taktikázásról szól. Az a politikus, aki körömszakadtáig ragaszkodik az elveihez, előbb-utóbb elvérzik. Bedarálják a ravaszabbak. A kérdés az, hogy a politikusunk meddig merészkedik el az elvtelenségben. Mert valamennyire muszáj. Ilyen a politika.

Akkor tehát a politikus olyan, mint a Balaton felett repkedő duplaszárnyú repülőgép, amelyik mindig húz maga mögött egy feliratos szalagot.
Pontosan így van.

A színésznek nagy feladat eljátszania a politikust?
Inkább érdekes és mulattató. Izgalmas ügy.

Végül tehát: milyen ember a politikus?
Hát… súlyos. Mindenesetre a Politikusok lelki világa című előadásunkban nem fogjuk kímélni őket. Vicces lesz!

Trencsényi Zoltán

A POLITIKUSOK LELKI VILÁGA

Író: Egger Géza, Znajkay Zsófi, Mózsik Imre, Litkai Gergely, Vinnai András
Rendező: Bánki Gergely
Szereplők: Hay Anna, Bánki Gergely, Egger Géza, Szabó Zoltán
Produkciós vezető: Mattyasovszky Zsolnay Bálint
Bemutató: 2018. január 19.

JEGYVÁSÁRLÁS