Kiállítások

Kiállítások

Nádor Tibor – Falplasztikon / Elfektetett fák lázadása

Megnyitó: 2016. május 19, 19h

Kiállítás megtekinthető: 2016. június 19.

A kiállítást megnyitja: Sebestény Ferenc, építész

 

Vannak falak – ez így egy tér? Van egy időpont – ez így egy helyzet? Lesznek eszközeim – de lesznek-e eszközeim?

Többször dolgoztam már efemer munkákon – a kifejezés legkülönbözőbb értelmében – színháztól kezdve természeti/táji közegben egyaránt.                                                                               Mindegyik esetben festőként szabadon garázdálkodhattam valamiféle tágabb értelmű műfaji háló/burok felett/alatt.

A pillanatnyiság és/vagy a mű gyors elpusztulásának biztos tudata azáltal, hogy oltalmat jelentettek egyben vagy éppen ezért egyfajta szakmai tágasságot is biztosítottak.

Jelen esetben, a Jurányi Galériában – figyelemmel kísérve és élvezve azt a sokszínűséget, amit a galéria megjelenít – az volt az első kérdésem, mi az, amit csinálni fogok? Mi a műfaja?

Nem jutottam messzire ebben a töprengésben, amikor bevillant egy mozaik szó, egy nyom – FALPLASZTIKON.                                                                                                                                         Ez egy általam, saját magam számára alkotott egyszer használatos műfaji megjelölés. Itt és most. Itt és most nem tudom és főleg nem is akarom megmagyarázni, hogy mit jelent.                 Nem átallom azt feltételezni, hogy ha jelentést akarok adni számára, azt csak is egy módon, a rajzolással, mint tettel tehetem meg.

Vannak falak, van egy időpont, vannak eszközök. Meglátjuk…

 

….Írtam ezt korábban. Most, hogy már látom mire jutottam látom azt is mennyire nem úgy van az, amit igazán gondolok, mint ahogyan azt gondoltam.

Ennek a tapasztalatnak a megszerzésére különösen alkalmasak ezek a „Jurányis” helyzetek.

Számomra különösen ideális volt ez a kaland arra, hogy a tér optikai dramaturgiájával foglalkozzak, átadva magam a foltok ritmusának, mint a rajzolás, a kép és téralkotás egyik alapelemének.

Bizonyos értelemben egyfajta természeti jelenségként éltem ezt meg.

Közben pedig nagyon határozottan megfogalmazódott a kiállítás pontos címe is.

Falplasztikon/Elfektetett fák lázadása

 

NYITÁS: 2016. 05. 19. 19:00
VÉGE: 2016. 06. 19. 22:00
IDŐTARTAM: 31 nap