Kiállítások

Kiállítások

Mohácsi András – FALTÓL FALIG

Kiállítás megnyitó: 2016. január 28. 19.00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 28-ig

 

A fikció mindig visszahat az emberre. Egy nem létező kiállításról írni, eleve befolyásolja azt a lehetőséget, hogy a kiállítás egyszer tényleg elkészül.

Különösen így van ez, ha egy olyan kiállításról beszélünk, aminek anyaga ott születik helyben, a kiállítótérben.

 

A kiállítás helyszíne egy izgalmas kulturális hely kocsmájának oldalsó terme. A zaj a hely szellemének hangjait közvetítik. A fal feketére festett sötét tábla feketéje. Erre a falra fognak készülni azok a fehér krétasávok, mely a kiállítás anyagát fogják jelenteni.

 

A rajz az elmúlt 30000 évben nem sokat változtott, legfeljebb mást gondolunk róla. Többé kevésbé sík felületeket koszolunk össze, amely neveltetéstől függően optikai összefügésekké, néha jelekké, jelentéssé áll össze bennünk. Ennek a firkálásnak a lehetőségét fogom a kiállításom elkészítése során keresni.

 

Manet gigantikus festményei a párizsi Musée de l’Orangerie-ben a befogható optikai mezők kiterjesztését adják, faltól falig kép az ottani kiállítóterem. Valami ilyesmi lehetnek Altamira és Lascaux barlagjainak 18-20000 éves képeinek hatása: faltól falig minden fal egyetlen kép.

 

Nem tudom milyen lesz végig krétázni négy nagy falat, ebből kettőn ablak és ajtó is található. Mégis, ez a kréta fehér arcot sejtető vállalkozás arra késztet, hogy olyan egyszerű elemeket vigyek a fal felszínére, amelyek teret, vonalat, ködöt és fényt sejtetnek. Olyan foltokat szeretnék létrehozni, amelynek nincs szóban megfogalmazható, optikáról szóra történő jelentése. Fehéren és feketén szeretnék arról vallani, amit csak sejtek, amikor rajzolok.

Mohácsi András

 

Facebook esemény

NYITÁS: 2016. 01. 25. 10:00
VÉGE: 2016. 02. 28. 23:00
IDŐTARTAM: 34 nap

faltol_falig-01