Kiállítások

Kiállítások

Koronczi Endre – Forgószél

Megnyitó: 2015. április 14. 20.00

Megtekinthető: 2015. május 14.

 

Az időjárás alakulását a kiszámíthatatlanság metaforájának szoktuk látni. Olyan dolognak, melyet nem nagyon láthatunk előre, mely tervezhetetlenné teszi a napjainkat. Az időjárási jelenségek számtalan különböző eredetű hatás erejének együtteséből alakulnak ki. Hol kedvező, hol extrém, hol pusztító helyzeteket idéznek elő.

A váratlan közlekedési helyzetek látszólag jelentéktelen véletlenek sorozatából alakulnak ki. Az egyes motívumok önmagukban ártatlanok, de ha szerencsés vagy szerencsétlen egybeesés erősíti fel hatásukat, akkor megmagyarázhatatlan vagy végzetes helyzeteket idéznek elő. Ezeket véletlennek szoktuk hinni, de többnyire arról van szó, hogy nem ismerjük vagy nem értjük az előzmények összefüggését.

Egy forgószél kialakulásához elég egy pár légköri jelenség időbeli és térbeli egybeesése. Az önmaga körül megforduló szél olyan erőket koncentrál, melyek hatására a tárgyak – és természetesen az élőlények is – képesek lesznek szembeszállni a gravitációval, képesek lesznek felemelkedni és elhagyni a talajt. A nehézkedéstől való megszabadulásban a szél csak pillanatokra tud segíteni, és a kegyes emelés bizonyára nem csak a véletlenek játékának köszönhető.

NYITÁS: 2015. 04. 14. 20:00
VÉGE: 2015. 05. 14. 00:00
IDŐTARTAM: 29 nap