Kiállítások

Kiállítások

JURÁNYI GALÉRIA

A Jurányi Produkciós Közösségi Ház otthont ad különböző művészeti területek képviselőinek, ezen belül fiatal, pályakezdő képzőművészeknek, designereknek, médiaművészeknek, fotóművészeknek és más interdiszciplinákkal foglalkozó vizuális művészeknek. Jelenleg összesen 19 alkotó- és vizuális művészeti csoport dolgozik a Házban.

2013 március hónapban nyitotta meg a Ház a bemutató galériáját, ami speciális koncepcióval rendelkezik. A galéria közvetlenül a színházterem és egyéb kulturális helyszínek mellett helyezkedik el. A megközelítőleg 60 nm kiállító tér falai feketére vannak festve speciális táblafestékkel. A koncepció alapján a Jurányi Ház alkotó tagjaiból delegált kurátorok (Szirtes János, Szűcs Edit, Mohácsi András, Sirály Dóra, Cséffai Györgyi, Dávid Márk, Huszár Dániel)  által felkért művészek a fekete falakra közvetlenül fehér esetleg színes tábla krétával készítik a kiállítási anyagukat. A kiállító művészek kiválasztása a kuratórium szakmai és demokratikus választása alapján történik, közös szavazás alapján.

A kiállítás megnyitása előtt az alkotóknak 1 hét áll a rendelkezésükre a művük elkészítésére. Mindebből adódik, hogy a galéria nem állít ki meglévő műalkotásokat, nem műtárgy orientált. Célunk, hogy a képzőművészek olyan konceptuális, narratív, akár tudományos üzeneteket rögzítsenek, amik az ide látogató közönségnek releváns, aktuális élményeket nyújtanak. A felkért művészek mindegyike képes koncepciókat direkt megörökíteni, otthon vannak azokban a műfajokban, amik révén ki tudják fejezni önmagukat ezen a speciális terepen: konceptuális művészeti kifejezés formák, street art (graffiti), képregény, storyboard, nyomhagyó gesztus művészet, grafikusi gondolkodás… A művészek természetesen szabadon választják meg tematikáikat, egyedüli kitétel a fekete felületen táblakrétával való alkotás. Ez a technológia a víz (vizes szivacs) használatával festői hatásokat is el tud érni, de alkalom van tipografikus, írott közlésekre is, infografikus megoldásokra. Lehetőség nyílik arra is, hogy a művek a kiállítás alatt, vagy a megnyitón tovább fejlődjenek, alakuljanak, akár az arra látogatók bevonásával kiegészüljenek. A kiállító művészek kiválasztásánál mindig figyelembe vesszük azt, hogy a Jurányi Ház profiljába illően kiegészítő művészeti programok is kapcsolódjanak a kiállításhoz (vetítések, koncertek, performance-ok, előadások, vita fórumok). A kiállítások zártával az alkotások fizikailag „megsemmisülnek” (a falról letörölődnek). De evvel ezek az anyagok nem enyésznek el, mivel minden kiállítási anyagot professzionális módon fotódokumentáljuk és archiváljuk digitális szerkesztett formában is.

Korábbi kiállítások:

Csáki László: Kék pelikán
Stark Attila: Puss in booze
Rutkai Bori: Barlangos Testek
KUSS Records
Gerber Pál – Azzal főzni, ami van
Szíj Kamilla – Folyamatrajz
Medve Zsuzsi és Gerhes Gábor – 6000 FEKETEFEJ
Holy Olga – Szinte semmi és minden tökéletes
Szemző Zsófia – Kérdezz
MOME BA építészhallgatói – Udvariációk
Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói – Írka Tillmann Adél Hanna – Vezetni kell
Mátrai Erik és Martin Henrik – Hullám-tér 05
Tasnádi József – Azt hiszem, rózsaszín köd rajongó vagyok
Koronczi Endre – Forgószél
Tomáš Vaněk – Particip No. 181, Látómező (intervenció) – Particip No. 182, Képaláírás (intervenció)
Nemes Péter – Tértől lefelé
Korponovics Roland – A Jurányi pultos naplója
Fischer Balázs – RAJZÁS
Mohácsi András – Faltól falig
Erhardt Miklós – Dokumentum
Szelley Lellé – Royal Flush
Nádor Tibor – Falplasztikon/Elfektetett fák lázadása
Imre Mariann – Mulandóság rögzítése/Hárs illata/Ruse Bulgária
Major Mátyás – Ragaszkodás – elengedés: avagy betegség gyűjteni?
Csató József – Jardim
Szüts Miklós – Magyar tenger
László Zsuzsi – A néző
Binaura – Polar Graph

A Galéria nyitvatartása:

H – Cs: 9.00 – 24.00
P: 9.00 – 02.00
SZ: 10.00 – 02.00
V: 10.00 – 23.00

Galéria vezetője:
Felmérai Roxána
felmerai.roxana@fugeprodukcio.hu

Galéria kiállításszervező:
Tabajdi Györgyi
fuge.gyorgyi@gmail.com