Keresztény Tamás

Szoktál reggelente zenét hallgatni a Jurányiba jövet?

Mindig, ma reggel például a Radiohead Paranoid Android című számát hallgattam meg négyszer egymás után.

Még a Merlinben, harmadéves színészhallgatóként láttalak először zenélni a Cseh Tamás emlékkoncerten, ami – ha jól emlékszem – vizsgaelőadásotok volt.

Moha (Mohácsi János) találta ki, hogy jó lenne valami olyan zenés dolgot csinálni, ami eltér a zenész színészmesterség kurzus megszokott előadásaitól. Úgy gondolta, hogy hasznos lenne, ha találkoznánk Cseh Tamás életművével. Először sokat foglalkoztunk egyedül a dalokkal, majd Rozs Tamás megmutatta, hogyan is lehetne ezeket színpadképessé, a nézők számára is izgalmassá tenni. Az osztálytársaim nevében is bátram mondhatom, hogy mindenkinek nagy találkozást jelentett egy-egy dal eléneklése. A mai napig közel áll a szívemhez például a Jobbik részem című szám, amit az előadásban énekeltem, hiszen mindenkinek van egy ilyen jobbik része, ami elhagyta.

Keresztény Tamás

Egy évvel később egy Új hullámos koncerttel tértetek vissza a Merlinbe.

Akkor már az osztály nagy részében benne volt a boogie és nagyon vártuk, hogy együtt dolgozhassunk Némedi Árpival és Zságer-Varga Ákossal. Iszonyú jó volt éjszakákba nyúlóan torzított gitárokkal zenélni.

Ennek a koncertnek a hatására alakult a zenekarotok, a BEKVART?

Nem, akkor már létezett a banda. Az első BEKVART dal, a Vigyél haza, már az egyetem első évében megszületett. Formán Bálinttal találtuk ki, hogy rockzenekart kellene csinálni. Mindkettőnknek voltak már erre nézve korábbi próbálkozásai, végül egyikből sem lett semmi: mindig előbb volt lemezborító, mint dal.  Aztán egyik nyáron együtt dolgoztunk Bálinttal a Kőszegi Várszínházban és vittünk le hangszereket is. Ekkor találtuk ki és alapítottuk meg a BEKVART-ot, ami idén nyáron volt 3 éves.  Aztán szeptemberben megtudtok, hogy lesz egy URH vizsgánk, ami épp kapóra jött, hiszen a decemberi első koncertünkön még csak 6 saját számunk volt, ezért előadtunk még néhányat az URH vizsgából. Ma már ezek a feldolgozások kezdenek kikopni a repertoárunkból, hiszen azért állunk a BEKVART-tal a színpadon, hogy saját gondolatainkról, érzéseinkről beszéljünk.

Idén nyáron felléptetek a FÜGE kőszegi színházi táborában és iszonyúan jó volt látni, hogy a diákok mennyire élvezik az Európa Kiadó és a Neurotic feldolgozásaitokat.

Ezek a dalok örökérvényűek. Lehet azt mondani egy csomó olyan dologra, ami az előző rendszerben született, hogy akkor volt mi ellen lázadni. Szerintem mindig van mi ellen lázadni és a rock ’n’ roll pedig eleve örök.

Milyen szerepet játszik szerinted a zene a színházi nevelésben?

A fiatalokhoz borzasztóan könnyű egy koncerttel közel kerülni, ami ugyanakkor rendkívül nagy felelősség is, hiszen a zenével elképesztő gondolatokat lehet bennük ébreszteni. A zene agykontrollként működik: én is mikor sétálok, azon kapom magam, hogy folyamatosan szólnak a fejemben Lovasi András gondolatai.

Beszéljünk egy kicsit a zenekar nevéről, miért lettetek Bánfalvi Eszter Kvartett (BEKVART)?

Egyszerűen nem volt semmi jó névötletünk, ezért idegességünkben elkezdtünk játszani azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha direkt választanánk egy olyan nevet, ami egyáltalán nem jó, például, hogy Students, vagy Albatros. Aztán Kőszegen felvetettem Bálintnak, hogy legyünk Bánfalvi Eszter Kvartett: Eszterrel épp akkor dolgoztunk együtt, ezenkívül azonban se Eszterhez, se a jazz zenéhez nem volt semmi közünk, ráadásul nem is négyen voltunk. Bálintnak először nem tetszett az ötlet, másnapra azonban kitalálta, hogy ezt tök jól lehet rövidíteni. Így született meg a BEKVART.

A zenekar dalainak műfaji meghatározása: csajozós rock.

Nincs mit szépíteni: az egészet azért csináltuk, hogy sok csajunk legyen. (nevet)

A banda, ha nem is osztálytársakból, de egytől egyig kaposvári (volt) színészhallgatókból áll.

A színházi táboros koncert előtt volt egy nagy megbeszélés, hogy kik a zenekar hivatalos tagjai: jelenleg Formán Bálint, Lábodi Ádám, Sodró Eliza, Kárpáti Pál, Vitányi-Juhász István, Lovas Rozi és Szabó Sipos Ágoston. De több mint húsz vendégművésszel játszottunk már együtt a BEKVART színpadán, gyakori vendég például volt osztálytársunk, Béli Ádám, aki jelenleg az Alagsor zenekarban dobol.

Úgy tűnik számomra, hogy a zene kulcsszerepet játszik a pályafutásodon: az egyetem után a HOPPart Társulatba kerültél.

A zene mindig is rendkívül fontos szerepet töltött be az életemben, hiszen édesapám zenész, édesanyám pedig zenét szerető ember. A HOPPart pedig egy nagy titkos álmom volt. Herczeg Tomi az URH vizsgában látott először, s azt mondta, neki pont elég volt ennyit látni. Tomival a legnagyobb közös pontunk a zene imádat: hasonló a zenei ízlésünk is és iszonyú jókat tudunk róla beszélgetni. Most úgy tűnik, hogy vele is belevágunk egy közös projektbe és csinálunk egy közös zenekart.

Antal Klaudia