Receptköltemények a Jurányi Ház alkotóitól

JANKOVICS PÉTER

Csirkemellcsíkok olajos garázs-bundában, fokhagymával

Kelleni fog:

Csirkemellfilé
Tojás
Tejföl
Fokhagyma

Bors
Liszt

Az ünnepek után, január 28-án ismét Garázsbanda a Jurányiban!
Ha már eléggé be vagyunk sózva, tegyük ezt a csíkokra vágott hússal is.
Vegyünk elő két tálat léccives! Pont olyat, amilyen van otthon.
Az egyikbe tegyünk egy kevés lisztet, a másikba – ha lehet, négynegyedben –
üssünk két tojást, ízesítsük sóval, borssal, pár darab ripityára tört fokhagymával
és keverjük el mondjuk egy kisebb doboz tejföl felével. Ezután rapszódikusan
adagoljuk hozzá a lisztet és tutymákoljuk csomómentesre. Közben kedvünkre
dudorászhatunk, de most tényleg. A forró olajba bele ne nyúljunk, könyörgöm!
Na most akkor a husit megforgatjuk, megpörgetjük az első tálban lévő
lisztben, majd a második ibrik masszában. (Emlékeznek még, ugye?
A fokhagymás-tejfölös turmixra gondolok itt.)
Süssük ki olajban, a közepesnél kisebb, de az egészen kicsinél kicsit nagyobb lángon.
Amíg sül, addig két linket is ajánlok a világhálón keresztül:
https://www.youtube.com/watch?v=7ZBPRk2OgtE
https://www.youtube.com/watch?v=JC2d72vqQjM
Az lenne jó, ha rizzsel és párolt zöldséggel fogyasztanánk. El.

Jó étvágyat/Jó szórakozást kívánok!

Megjegyzés: Attól, hogy a szöveg T/1-ben fogalmazódott, még egyáltalán
nem biztos, hogy én is ott leszek.

Jankovics Peter receptjehez

JUHÁSZ DÓRA

Csokis muffin csokidarabokkal

Hozzávalók:

20 dkg liszt
17.5 dkg kristálycukor
1 nagy pohár (450 gr) natúr joghurt (vagy mascarpone, attól csodásan krémes íze lesz)
1 csomag sütőpor
1 dl olaj
1 tábla bármilyen csoki (illetve csokimikulás, csokinyuszi) összetörve
holland kakaópor ízlés szerint a színezéshez
fahéj, szegfűszeg

Összekeverés után 160 fokon 25 perc sütés az olajjal megkent, vagy papírral kibélelt sütőformában, és már kész is!
Ízlés szerint lehet csoki helyett aszalt gyümölcsöt beletenni, illetve a natúr joghurt helyett tejfölt, vagy mascarpone-t, amitől még krémesebb lesz.

Csokis muffin csokidarabokkal_Juhasz_Dora

KÁLMÁN ESZTER

Málnás brownie

Az egyik nagy kedvenc a barátaim körében a málnás brownie receptem, nagyon egyszerű és elképesztően finom. Ha nagy társaság jön vacsorára, biztosan elkészítem, valószínűleg idén karácsonykor sem lesz ez másképp.

Ami kell hozzá:

200 gr fekete csoki
100 gr tejcsoki
250 gr vaj (enyhén sózottal a legjobb)
400 gr barnacukor vagy nádcukor
4 tojás
140 gr liszt (ezt ki lehet próbálni mandulaliszttel is)
50 gr cukrozatlan kakaópor
200 gr málna (fagyasztott is tökéletes)

És amit ezekkel tenni kell:
A fekete- és a tejcsokit összetöröm kockákra, nagyon kevés vízzel felolvasztom – vizet csak azért teszek hozzá, hogy ne égjen le. De gőz fölött kéne olvasztani hivatalosan… A vajat is felolvasztom, ebbe belekeverem a cukrot, amit elvben szintén olvasztani kellene a vajjal együtt, de általában azonnal elolvad ahogy beleöntöm – ezt mind-mind összekeverem. Ebbe beleütöm a 4 tojást, beleszórom a lisztet és a kakaóport. Így kapok egy masszát, és a málnák felét óvatosan hozzákeverem, forgatom. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát, és a tetejére szórom a maradék adag málnát. Kb. 30 percig sül a 180 fokos sütőben, szurkálom, ha már nem tapad a villára, kész is van. Meg kell várni, amíg picit kihűl, akkor érdemes a sütőpapírnál fogva az egészet kiemelni a tepsiből, és felvágni – én négyzetesre szoktam, de ízlés kérdése. Dobozban napokig eláll, de hamarabb el fog fogyni…

malnas_brownie_Kalman_Eszter

SIPOS VERA

Céklakrémleves kaviárral

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
40 dkg cékla
1 nem túl nagy pasztinák, ha van
1 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldségalaplé

Frissen őrölt bors
2 dl tejföl
petrezselyem
10 dkg kaviár (vagy egy kisüveges )

A céklát és a pasztinákot megmosom, és héjastul, kis olivaolajjal meglocsolva, sóval megszórva 180 fokos sütőbe teszem, és kb 30- 40 perc alatt megsütöm. Nem baj ha nem teljesen puha. Fazékban kis olajon megpárom a hagymát, fokhagymát, kis (maximum 1 evőkanál) balzsamecettel érdemes megkaramellizálni, rádobom a héjától már megszabadított, összevágott sült céklát és pasztinákot, összekeverem, felöntöm a zöldségalaplével, és még kb 10 percig főzöm, ha kell még sózom, borsozom. Ha kész, pürésítem botmixerrel. Aki akarja, ekkor is belekeverheti a tejfölt, én azt csak a tányérba teszem rá, a kaviárral és petrezselyemmel.
Teljes vegánoknak tejföl nélkül, vegáknak kaviár nélkül is tökéletes, perveziótól függően szőlő, pirított dió, akár füge vagy kecskesajt is mehet a tetejére.

ceklakremleves2_Sipos_Vera

SZIRTES JÁNOS

Humusz

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó (425 gr)
3 evőkanál tahini (szezámmag paszta)
0,5 dl olívaolaj
1 citrom leve
fél csokor zöldpetrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1-2 db chilipaprika
kis mustár
kis tejföl
kis majonéz
pirinyó őrölt római kömény

bors

A konzerv csicseriborsót lecsepegtetjük, de a levéből felfogunk valamennyit, ha a humusz túl vastag és száraz lesz, akkor ebből a léből keverhetünk hozzá.
A hozzávalókat mixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.
Ha kész a humusz alap krém, akkor keverhetünk hozzá wasabit, pestót, ajvárt, vagy bármi mást, ami nem édes. Ettől lesz sokfajta ízű és színű.
A kész humusz tálalásához szükségünk lesz vágott-szeletelt zöldség (répa, karalábé, zeller, zeller szál, paradicsom, paprika, stb.), valamint kész, de melegített pita, de lehet piritós is.

humusz

VARSÁNYI PÉTER

Vaníliás kifli

Gyerekkoromban mindig akkor támadt először karácsonyi hangulatom, mikor hazaérkezve megcsapott anyukám vaníliás kiflijének illata. Ez Szenteste előtt egy-két héttel szokott történni, mert ez a kifli olyan kifli, hogy soha meg nem romlik, sőt minél tovább tartjuk elzárva, annál finomabb lesz. Persze ez csak elméletben könnyű – az elzárva tartás és karácsonyig meg nem evés komoly önuralmat igényel. Hét fős családunk egyszer olyan erejű kollektív önuralmat tanúsított, hogy a
karácsonyi vaníliás kifli egy-két szeme húsvétig kibírta. Akkor volt a legjobb.

Hozzávalók:

A tésztához:
21 dkg vaj
28 dkg búzaliszt (gluténérzékenyeknek köles- vagy hajdinaliszttel is működik)
7 dkg porcukor
10 dkg darált dió

A külsejére:
1-2 zacskó vaníliás cukor és porcukor borításnak

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd formálj a masszából kiskifliket. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend meg egy kis olajjal, rakd bele a kifliket. 200 fokra előmelegített sütőben, kábé 15 percig süsd. Ha kész, hempergesd meg vaníliás cukor és porcukor keverékében (amikor már nem tűzforró, de még
meleg).

vanilias-kifli

PELLE ZOLTÁN (Jurányi, fénytechnikus)

Céklás Dinós Pite
Fogsz céklalevelet. Vagy mángoldot. Vagy spenótot. Vagy ezeket kevered. És leforrázod.  Kb. 2 percig hagyom a forró vízben. Előtte felvágom. Nem nagyon. Úgy érzésre. Felvágom. És utána forró víz. Aztán leöntöm rögvest és hagyom. Pucolok hagymát. 1-3 db-ot érzésre. Van hogy vöröset, van hogy fehéret, van hogy lilát, van hogy mixelem. Kedvtől függ. Szóval ezt pucolom, és egy gerezd fokhagymát lereszelek. És akkor először a hagymát teszem rá a kókuszzsírra, aztán a fokhagymát, utána a leveleket. közöse átforgatom és kicsit magas lángon (talán) dinsztelem őket. S aztán  leszedem a tűzről és hűl egy picit. Azért forrja el a levet, ne tocsogjon, szóval nem kell lefedni.
És akkor vagy csinálok egy alaptésztát, vagy ha nincs ahhoz kedvem, akkor bolti levelestésztát kinyújtok és beteszem tortaformába. (Nekem az nincs, szóval megy a jénaiba.). Lereszelek 10-15 deka sajtot (ilyen sárga kemény érlelt trapistát szoktam hozza venni a francia csemegepultnál a fény utcain, de nem tudom a nevét, mert anno kérdeztem a nőt, hogy ebbe mit ajánl, ő mondta ezt és azóta csak úgy kérem, hogy “a pitébe a sajtot”.) Szóval lereszelem a sajtot, majd ugyanannyi krémes túrót.
A kihűlt leveleket jól összekeverem a túróval és a reszelt sajttal és megsózom, és két tojást is ráütök, hogy egyben maradjon. Aztán ezt beletöltöm a tésztába. Aztán vájok 6 lyukat és abba beleütök hat tojást. A maradék tésztával lefedem (én szeretem lefedni, de nem fontos). Ha lefedtem, megkenem a tetejét és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeverésessel) kb. 1 órát sütöm. Sütés után hagyni kell legalább egy órát pihenni és csak utána szabad megenni, különben szétesik.

BÁLINT SÁRA

Kőleves pogi
Bár nem kifejezetten karácsonyi, de nálunk minden családi ünnep nélkülözhetetlen tartozéka a pogi, amit Édesanyám süt. Nagy anekdota nincsen hozzá, csak annyi, hogy nem lehet belőle eleget sütni, és annál jobb minél több dolgot hagyunk ki az alap összetevőkön kívül. Ugyanakkor szabadon gazdagítható sajttal, magokkal, tepertővel, ha kész az alap tészta.

Összetevők:
1 élesztő
1,5 dl tej
80 dkg liszt
1 kockamargarin
1 tojás
pici só

Ezen kívül aki amit hoz, az lesz benne:
Vagy 30-40 dkg sajt
Vagy 10-25 dkg tökmag
Vagy tepertő apróra őrölve 10-20 dkg.

Az élesztőt a tejen megfuttatjuk 5-10 perc alatt, a lisztet a tojással és a margarinnal elmorzsoljuk, majd az élesztős tejjel összegyúrjuk és meleg helyen kelni hagyjuk. Kb. dupla akkorára fog megkelni, ekkor újra összegyúrjuk 10-15 dkg sajttal. Kinyújtjuk kb. 1 centisre a tésztát, majd megszórjuk sajttal-magokkal vagy tepertővel. Minél többször nyújtjuk és hajtjuk annál levelesebb lesz a tészta. Hajtás közben már nem szabad gyúrni! Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, a két tenyerünk között hosszába megsodorjuk, megszórjuk sajttal, vagy megkenjük tojásfehérjével. A tepsiben a pogikat újra megkelesztjük, majd aranybarnára sütjük! Vigyázzunk nehogy megfázzon!
Újévkor a lencsefőzelék mellé is ezt esszük.


GERGELY KATALIN 

Nagyon szeretek főzni, ezt sose tudtam, csak így alakult szépen lassan. Azon vettem észre magam, hogy kavargatok, valami érdekeset főzök, mi van itthon alapon. Komolyabb, egyre komolyabb dolgoknak is nekifogtam, mint pl. a töltött káposzta, húsleves, amikről kislányként azt gondoltam, na ezek azok az ételek, amiket én sose fogok tudni elkészíteni. A nők, nénik mindig azt az érzést keltették bennem, amilyen komolysággal és szakértelemmel főzték, készítették, hogy ez olyan bonyolult, sőt titkos recept, hogy ezeket csak úgy senki nem készítheti el. Tudni kell azt is, hogy már gyerekként nem szerettem a húst, de ettem, mert mit ettem vóna, ha nem húst? Felénk, Gyergyószentmiklóson, nem túl gyakori a húsmentes étkezés, a székely konyha nem erről híres. Itt Budapesten jöttem rá, hogy rengeteg étkezési forma van, köztük olyan is, ami simán felváltja “Hát ha húst nem eszel, akkor mégis mit? ” kérdést. Rövidre fogva, elkészítettem a saját fejem után – mert főzni is improvizálva szeretek és a most pillanatában játszadozni a hozzávalókkal – a húsmentes töltött káposztát. Sőőőőt, rájöttem idővel, hogy nem feltétlenül a hús az, ami ezeknek a hagyományos ételeknek megadja az ízét. A jó alapanyagok, sok zöldség és finom fűszerezés, az, ami igazán fontos! Tehát így ünnepek előtt a töltött káposztára esett a választásom.

Tika féle töltött káposzta:

Először is kell egy nagyon finom, házilag elrakott, savanyú káposzta. (Vagy a piacon veszünk savanyú káposztaleveleket.) Levelekre szedjük, s a levelek alján elvastagodó szárából levágunk, vékonyítjuk. Ha túl sós, akkor hideg vízben áztatjuk a leveleket, amíg a tölteléket előkészítjük.

Töltelék:
Sokféle zöldség.
Karalábé 1 nagy, murok (sárgarépa) 4 db, egy kisebb zeller, pityóka (krumpli) 3-4 db, gomba 4-6 fej, paprika 1-2 db (mindegy milyen fajta, csak ne csipős legyen) , hagyma 2 db ( vörös vagy lila, finom lesz bárhogy), 2-3 cikk fokhagyma, két csokor zöldpetrezselyem, só, bors, pirospaprika, egy tojás, prézli- két három púpozott evőkanál.

A zöldségeket én aprítóba szoktam aprítani, egy nagy tálba gyűjtöm, fűszerezem, hozzáadom a prézlit, a tojást, s jól összegyúrom. Mivel sose recept szerint főzök, így megérzésre adagolom a fűszert és a bulgurt is. A zöldségek hamar elkészülnek, ezért rizs helyett bulgurt szoktam belekeverni a töltelékbe. Amennyi töltelékünk van, kb. annak kevesebb, mint fele kell bulgurból, számítsunk, arra is, hogy kidagad. Megmosom a bulgurt, és hozzákeverem.  Jöhet a töltés.

Én anyukámtól tanultam egyfajta tűrést, amit ő az anyukájától, s így megyünk vissza a generációkon. Ilyen háromszög alakúra tűrjük, a képen látszik, nem bonyolult, de akit érdekel, összefut velem a Jurányiban és  szívesen megmutatom, hogy kell. Leírni kicsit ördöngős lenne. Így maradjunk annyiban, mindenki, ahogy szokta, töltse a leveleket.

A lábasba olajat töltünk és az alját kibéreljük káposztalapival (levéllel), s arra tesszük a töltelékeinket, szépen körkörösen, egymásra, úgy, hogy középen maradjon egy lukunk. Ebbe a lyukba szoktam rakni vajat, ami ott szétolvad, fő, s nagyon jó ízt ad. Én nagyon szeretem a vágottat is, ezért a töltelékekre rétegelek vágott káposztát is. Ha a lábasba pakolással is megvagyunk, töltsük fel vízzel, épp hogy ellepje. Legvégül letakarjuk egy-két káposztalapival az egészet, födő, kis lángra tesszük, s hagyjuk főni, sokat, a káposzta miatt. Olyan illata lesz, hogy csuda.

Tipp: egyszer kipróbáltam, hogy a bulgur mellé, napraforgómagot is raktam, finom volt, jól passzolt!

Bátran lehet kísérletezni a töltelék összetevőivel, vagy rizs helyett másféle gabonaféléket használni, pl. darabos kukorica darával is finom. Én a napraforgómag helyett dióval is kifogom próbálni.

Tejföllel, házikenyérrel tálalva naaaagyon finom!

Merjetek kísérletezni, elrontani nem lehet! Minden jót! Ünnepet, pihenést, szeretést!

tika

LÁSZLÓ ZSUZSI (grafikus, Füge Produkció)

Az interneten találtam ezt a receptet, mi ezt fogjuk enni idén karácsonykor, mert minden benne van, ami az ünnephez kell: vaj, méz, alma és persze füge, ami tudjuk, miért fontos.

Szeretem ezt a blogot, eleve a címe szuper: “nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu”
Nem bonyolult, egy nehézség van csupán, hogy hol találunk decemberben friss fügét?! Segítsetek!

Egy ideje illusztrálok recepteket saját mulatságomra, valamint beküldöm a They Draw and Cook oldalra, ahol sok-sok zseniális illusztrált receptet találtok, íme a korábbi receptjeim:
http://www.theydrawandcook.com/artists/zsuzsi-laszlo

Rozé kacsamell és sült kacsamáj mézes – vajas fügével és zöldalmával

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db egyenként 25 dkg-os kacsamell
4 db 3-4 cm vastag szelet hizlalt kacsamáj a legvastagabb részéből szelve
4 db zöldalma hájasan, magtalanítva, cikkekre vágva
4 db füge héjasan cikkekre vágva
4 dkg vaj
2 evőkanál méz
Maldon sóvirág
frissen őrölt bors

Bemelegítjük a sütőt 200℃ fokra. A szobahőmérsékletű kacsamellet Maldon sóvirággal és frissen őrölt borssal fűszerezzük és bőrével lefelé hideg, vastag aljú serpenyőbe helyezzük és maximumra vesszük a hőt alatta. Amikor komolyabban sercegni kezdett, akkor 25%-al mérsékeljük a hőt. Addig sütjük, amíg láthatóan szép piros, ropogós nem lesz a bőre, de ne süssük túl sötétre. Ekkor megfordítjuk és addig sütjük a másik oldalán, amíg szép színt nem kap, tehát kérget sütünk rá, hogy a szaftok bent maradjanak.

Az elősütött kacsamellet méz és olvasztott vaj keverékével meglocsolt héjas zöld alma és füge cikkekkel sütjük 200℃ fokon 15 percig, jénai tálban.

A kacsamájat másfél-két ujjnyi szeleteket vágjuk nagyon éles késsel a máj vastagabbik részéből. Csak éppen sütés előtt, hogy a máj hideg legyen, amikor elkezdjük sütni
Felhevítjük a vastag aljú serpenyőt, majdnem egészen forróra. Közepesnél melegebbre, de nem maximumra. Megszórjuk Maldon sóvirággal a májat és száraz serpenyőbe helyezzük. Amikor erősen barnulni kezdett megfordítottjuk és a másik oldalán is éppen eddig sütjük. Ez úgy 1,5-2 perc oldalanként. Ez az eljárás meggátolja, hogy a májból túl sok zsír süljön ki, de még belül szinte nyers. Jénaiba helyezzük a májakat és 180℃ fokos sütőben 6 percig sütjük. Így a máj belül is átsül, de csak annyira, hogy belül krémes maradjon és csak nagyon kevés zsír süljön ki pluszban belőle.

forrás: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/12/roze-kacsamell-es-sult-kacsamaj-mezes.html


juranyi_recept_zsuzsi_2016_advent

KISS DIÁNA MAGDOLNA

Édesapám anyja, Kiss Lénárdné született Pungor Irén receptjét küldöm mindenkinek. Saját kezével írta le, egyszer nagyon régen.
Kislányként alig vártam, hogy vasárnap délután, kéz a kézben, négyen a családommal: Apa, Anya, Addás és én – András a bátyám csak akkor még nem tudtam “r” betűt mondani – elinduljunk a Hosszúséta téren át a Toronysorra a Nagyanyámhoz. Mindig sütött valamit! De mikor 6 lapos volt, akkor sosem volt elég! Imádtuk, hogy puha volt, hogy szétolvadt a szánkban a kakaó krémmel töltött isteni tészta. Százlaposnak hívtuk…:-) akkor is és ma is elgondolkodom, hogy vajon mennyi ideig tarthatott Nagyanyámnak elkészíteni? Mindig tökéletes volt, és ugyanolyan arányban kapott helyet a tészta és a krém.
Ha eszembe jut érzem a számban…
Sajnos többet már nem sütheti meg nekünk, mert nincs olyan állapotban. Ha Szenteste eljön hozzánk, akkor majd együtt felidézzük ezeket a délutánokat.

img_8480

BERCSÉNYI PÉTER

Ez a recept anyumtól való. Eleinte a maradék tejbegríz eltüntetését szolgálta, később felkerült a kívánságlistánkra, ha zsúrról volt szó. Sokat gondolkodtam, hogy miért Váratlan vendégkrém a neve, hiszen azért a hűlés miatt picit időigényes. Aztán az előző párom is rákattant erre a finomságra és átkeresztelte Vendégvárónak. Az azért mégiscsak pozitívabb… És reálisabb.

“Váratlan” vendégkrém

Hozzávalók:

1/2  liter tej, akár lehet szója- vagy mandulatej is
2 evőkanál cukor
1 pohár víz
7 púpozott evőkanál gríz
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 marék mazsola
amaretto/rum

Elkészítése:

Fél nappal tálalás előtt a mazsolát beáztatom annyi rumba/amarettoba, hogy azt teljesen ellepje. (De a mazsola kihagyható, akár gyümölcsökkel helyettesíthető.) A tejet a vízzel és a cukorral forralni kezdem, amint futni kezd, visszavesszem a lángot. Óvatosan hozzáadagolom a grízt, hogy ne csomósodjon, és amint besűrűsödik, hozzáadok két vaníliás cukrot, majd félreteszem. Elválasztom egymástól a tojás sárgáját és a fehérjét. A sárgáját a másik két vaníliás cukorral kikeverem, majd a tejbegrízhez adom, ezzel együtt beleteszem a beáztatott mazsolát/gyümölcsöt is. A fehérjét keményre verem és kézi habverővel óvatosan hozzákeverem a krémhez. Poharakba mérve beteszem a hűtőbe 1-2 órára. Ízlés szerint dekorálva (csokireszelék, reszelt mandula) tálalható. Anyum vékony pudingréteget tett a tetejére. De kipróbálnám olvasztott karamellel is, amolyan crème brûlée-módra.

1480519665549

GRECSÓ ZOLTÁN
Japán karácsony – Miso-szerű leves és Teriyaki kacsa 4 főre

Sokszor olvasok recepteket, de még soha nem írtam egyet sem. Úgyhogy talán furcsa is lesz először legépelni mondjuk a reszelő szót. Az író bátyám már Sokszor elpletykálta,hogy mi karácsonykor nem a tipikus karácsonyi ételeket szoktuk főzni. Én magam szinte minden nap főzök, de halászlét, vagy pörköltet csak akkor, ha nincs olyan sok időm vagy erőm és gyorsan kell előállni valamivel. Az ételek elkészítésénél a gyorsaság nálam mindig mérvadó, így minkét általam ajánlott étel gyorsan és könnyen elkészíthető.

Miso leves

Szóval az előétel nem karácsonyi, de annál inkább Miso leves. Sok Miso leves receptet lehet az interneten is találni, amiben viszont az enyém más, mint a többi, az, hogy én a póréhagyma mellett sok más zöldséget is használok. A botmixerrel apróra vágom a megpucolt répát, zellert, karalábét, a petrezselyem gyökeret és levelét. Az újhagymát karikára vágom és olíva olajon és egy kis vajon dinsztelni kezdem, majd hozzáadom a felaprított zöldségmixet, a felszelelt póréhagymát és egy kis zöldborsót is. Sózom, borsozom, illetve ha nem házi a zöldségem, akkor egy kis barnacukrot is adok hozzá. Ezt anyukámtól tanultam. Két perc után hozzáadom az apróra vágott gombát és kínai kelt is, majd felöntöm vízzel. Néhány perc forralás után hozzáadjuk a miso pasztát és a tonhalport is. Ezeket legkönnyebben valamilyen ázsiai élelmiszereket árusító boltban tudjátok beszerezni. Amikor a miso teljesen feloldódott rizstésztával vagy cérnametélttel tálalom.

Hozzávalók:
(ízlés szerint, de én ilyen arányban szoktam készíteni )

1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem gyökér
1 fél zeller
1 fél karalábé
1 szál póréhagyma
1 evőkanál miso paszta
1 tasak tonhalpor (elhagyható)
1 kiskanál barnacukor, só, bors
6 fej gomba
200 g zöldborsó
200 g kínai kel
200 g összetört rizstészta vagy cérnametélt

A főételem szintén egy japán étel: Teriyaki kacsa

A kacsamellen lévő bőrt először óvatosan felcsíkozom, egymástól egy centis távolságokban, de nem túl mélyen, hogy a bőr ne mozduljon el a húsról. Ezután bepácolom a teryaki szószba, amelyhez korábban sót, borsot és apróra vágott fokhagymát adtam. A húst egy éjszakára ebben a pácban hagyjuk. A kacsát, mint egy jól átsütött steaket készítem el, egy vékony falú serpenyőben ropogósra sütöm mindkét oldalát. Előtte érdemes leszedni róla a fokhagyma darabokat, hogy nehogy odaégjen.
Közben egy másik nagyon vastagfalú serpenyőben elkezdem dinsztelni a csíkokra vágott répát. Néhány perc múlva hozzáadom a negyedbe vágott vöröshagymát és a brokkolit. Amikor a brokkoli puhulni kezd hozzáadom a gombát és a húsról ráöntöm a kacsazsírt. Ezután a húsokat kiszedem és a csíkok mentén felszeletelem majd még pár percig sütöm tovább. Amikor a zöldségek már puhulnak, de még lédúsak és roppanósak, akkor adom hozzá a húst amit eddig párhuzamosan készítettem.
Az egészet felöntöm teriyaki szósszal és jól összekeverem. Köretként rizst tálalok, amelyhez keverhetünk petrezselymet vagy a miso levesnél is használt zöldségmixet.

Hozzávalók:

1 fél fej brokkoli
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 g gomba
5 gerezd fokhagyma
4 evőkanál Teriyaki szósz
800 g “Aldis” kacsamell
1 fej fokhagyma
só, bors

Ez a menü tehát viszonylag kis erőfeszítéssel nagyon gyorsan elkészíthető, mégis hatalmas sikereket lehet elérni vele mert annyira finom.

A főzés nekem mindig egy élmény. Azt hiszem kevés dolgot szeretek annyira, mint főzni. (Talán pont annyira szeretek, mint kutyát sétáltatni, vagy csókolózni. )
Persze megélheti az ember mindennapi kényszerként is, de úgy is, hogy ez aranyozza be a mindennapokat. Ami biztos, hogy én ezektől érzem, hogy jó annak lenni, aki vagyok, hogy az életem így szép, ahogy van. Remélem ezt Japánban is pont ugyanígy gondolják az emberek, amikor töltött káposztát készítenek karácsonykor.


FELMÉRAI ROXÁNA (Füge Produkció)

TÉLI CSODAMALAC – nyolcker módra

Nemrég költöztem a nyolckerbe, a budapesti Brooklynba, ahol sűrűn látogatjuk a Teleki téri piacot hétvégente. Ilyenkor a sok helybéli cigányzenész lehozza a hangszerét és összeállnak egy sarokban dzsemmelni. Most van a malacszezon, ezért múlt héten már nagyon szemeztünk a „csodamalacként” árult bőrére kiterített fiatal hússal. Körülöttünk jó sokan vásárolták pörköltnek vagy sütni valónak. Elkezdtük kérdezgetni a sorban az előttünk álló fickót, aki tetemes mennyiséget vett a családnak, hogy hogyan érdemes megcsinálni a sült malachúst.  Neki fogalma sem volt róla, azt mondta, majd az asszony megcsinálja, ő csak a beszerző. Cserébe viszont megosztott velünk egy helyi babonát: a nagy hasamra mutatott és megkérdezte, hogy akarjuk-e tudni, hogy fiú lesz-e vagy lány. Ugyanis, ha összeadjuk a szülők nevének a betűit és páratlan szám jön ki, akkor kisfiú lesz, ha meg páros, akkor pedig kislány. Elvileg kijött J.

A receptet végül a Harminckettesek terén lévő helyi hentesünktől tudtuk meg, akinél végül megvettük az első csodamalacunkat.

Lássuk a malacot:

Beirdaljuk a bőrét nagy kockákra, mint egy sakktáblát. Teletűzdeljük fokhagymával és rákarikázunk sok vöröshagymát. Ízlés szerint fűszerezzük és disznózsírral együtt betesszük a tepsiben a sütőbe. Alufóliával lefedjük és puhára sütjük. Amikor megpuhult, akkor levesszük az ezüstpapírt és sörrel többször meglocsoljuk, így kívül a bőre ropogósra sül és az ízének is nagyon jót tesz.

Ezzel kívánok Mindenkinek jó karácsonyi készülődést!

20161129_193401

20161129_220254

ÚJVÁRI MILÁN

Az ízletes sós vajaskenyér!


img_1228

img_1232
img_1231

img_1234
img_1235

STEFANOVICS ANGÉLA

“Ezt a receptet egy volt barátom, volt barátnőjének egy Olaszországban élő bolgár kertész barátjától kaptam, aki most a volt barátom anyukájával él együtt. Hát igen kicsi a világ.”

Sajtos gombafejek a sütőből

Hozzávalók:
6 nagy fej gomba
Egy kis korong camember sajt
Olívaolaj vagy vaj
Fokhagyma

Bors

A gomba fejeket megtisztítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kb, 1 deci olívaolajat összekeverünk 2 gerezd fokhagymával. A gombafejeket megsózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a fokhagymás olajjal. Tehetünk rá tetszőleges zöldfűszert is, ha szeretjük. Végül felszeleteljük a sajtot és befedjük vele a gombák kalapját. 20-25 perc alatt megsül a forró sütőben. Az olíva helyett használhatunk fűszervajat is. Vega hamburgerben kiváló a húspogácsa helyett.

szuloi_vegh-zsolt

BORGULA ANDRÁS (GÓLEM SZÍNHÁZ)

A Lefitymálva című darabunk első verziójában Schmied Zolinak minden jelenetben sóletet kellett ennie. Ez egy próba alatt 4 sóletezést jelentett. A főpróbahét végén rosszul érezte magát és orvoshoz ment, aki miután megvizsgálta megkérdezte, hogy miket eszik mostanában, mert annyira felfújódott mintha minden nap babot enne. Ekkor jutott eszébe, hogy pontosan ez a helyzet. Naponta 3-4 szer tömtük belé ezt a hagyományos zsidó ételt!

Sólet HOROVITZ SÁMSONNÉ  módra:

(Részlet a Lefitymálva c. darabunkból)

HOROVITZNÉ                    Hát… hat személy részére, hatvan deka szárazbab, fél kiló füstölt marhacomb, egy nagy fej vöröshagyma, két-három gerezd fokhagyma, olívaolaj, babérlevél, négy-öt evőkanál gersli…

KÖKÉNY GYÖNGYVÉR      Gersli. Erről talán nem tudja mindenki, hogy micsoda.

ROSENZWEIGBERGER      Árpagyöngy.

KÖKÉNY GYÖNGYVÉR    Köszönjük szépen.

ROSENZWEIGBERGER      Nagyon szívesen. Ez is csak egyfajta magyarosítás.

HOROVITZNÉ                     Kell még hozzá paradicsompüré, szárított kakukkfű és tojás.

12642748_10153725403855660_5228757539576215070_n