Kiállítások

Kiállítások

Csáki László – Kék pelikán

Kiállítás megnyitó: 2013. március 8. 19.00

Megtekinthető: 2013. március 31.

Kiállítást megnyitja: Szirtes János

„Igazából nem kell vízjel, vagy különleges papír, fekete indigó elég lett volna. Ha húsz évvel ezelőtt csak fekete indigót használnak, akkor ez az iparág nincs. A kék Pelikán indigónak sok ember köszönheti a szabadságát.” Részletek egy volt vonatjegy hamisítóval készült interjúból, Budapest 2011. 03. 04.

A Kék Pelikán képtörténet/képregény a közelmúlt egy különös jelenségét, a vonatjegy hamisítás történetét meséli el. A kilencvenes évek elejétől 2002-ig tartó időszak Magyarországának jellemző bűncselekménye volt az okirathamisításnak ez a „light-os” formája. Ami arra a felismerésre épült, hogy az indigóval írt nemzetközi vonatjegyekről elég egyszerű módon, háztartási tisztítószerekkel eltávolítható a szöveg, és szárítás, préselés után tetszőleges úticélra újraírhatók. A szükség és a kíváncsiság hozta, hogy a rendszerváltás utáni fiatal generáció vonatjegy hamisításba kezdtek, ugyanis a nemzetközi vonatjegyek a 90-es években nemcsak nagyon drágák voltak, de akkoriban az olcsóbb utazásra igénybe vehető alternatívák sem léteztek még. Európa felfedezése olyan erős és természetes igény volt, hogy egyáltalán nem számított, hogy milyen úton lehetséges ez. A vonatjegy hamisítási mozgalom a hamisítók és a felhasználók között kölcsönös bizalomra épült.

,,A kilencvenes évek Magyarországának olyan jelensége a vonatjegy hamisítás, amelyen keresztül leírható a rendszerváltás utáni szabad, lehetőségekkel teli évek hangulata. Motivál a jelenség alapját adó abszurd folyamat a jegymosás ’feltalálásának’ pontos bemutatása személyes történeteken keresztül, valamint a hamisításban résztvevő baráti társaságokon belül működő összetartás megjelenítése. Több, mint két éve foglalkozom a témával és rengeteg interjút készítettem (csak hangfelvétel) az érintettekkel: felhasználó, jegyhamisító, jegydealer. A Kék Pelikán képregény/képtörténet ezekre a hangfelvételekre épül, szerkesztett, dramaturgiailag felépített formában.” Csáki László

A megnyitón vetített animációs filmek:

MY NAME IS BOFFER BINGS (2012, animációs film, fekete-fehér, 20 perc) DARAZSAK, LUDAK, KÖRTEFA | WASPS, GEESE, PEAR-TREE (2004, animációs film, fekete-fehér, 6 perc) NAPOK MELYEKNEK ÉRTELMET ADOTT A FÉLELEM | DAYS THAT WERE FILLED WITH SENSE BY FEAR (2003, animációs film, fekete-fehér, 7 perc) DIMITRI VERHULST: ELCSESZETT NAPOK EGY ELCSESZETT BOLYGÓN – BOOK TRAILER | BOOK TRAILER FOR DIMITRI VERHULST’S NOVEL (2012, animációs film, színes, 2 perc,) PÉTERFY BORI & LOVE BAND – DÉLELŐTTÖK A KÁDBA’ | MORNING IN THE BATHTUBE (Szép Éva – Csáki László, 2008, animáció, színes, 4 perc) Bëlga – Fizetésnap (2013, animáció, színes, 4 perc)

 

Csáki László honlapja

index.hu_vonatjegy_biznisz

filmhu_interjú

blue_pelikan_by Csáki_László

fidelio_Csáki_kék_pelikán

vimeo_trailer

 

 

A fotókat Molnár Ágnes Éva készítette

 

 

 

 

NYITÁS: 2013. 03. 08. 19:00
VÉGE: 2013. 03. 31. 00:00
IDŐTARTAM: 22 nap

_MG_2575_kicsi_MG_2578_kicsi_MG_3427_kicsi_MG_3449_kicsi_MG_3330_kicsi_MG_3359_kicsi_MG_3373_kicsi