A Vezér

A FÜGE Produkció és a Mentőcsónak bemutatja:
A VEZÉR

Alfred de Musset LORENZACCIO című drámája nyomán

Musset a legtöbb művében a saját kiábrándult, passzív generációjával foglalkozott, a cselekedni képtelen, a fennálló rendszernek végül önmagát megadó fiatalokkal. Ezért is esett a választásunk a romantikus szerző Lorenzaccio című drámájára, amelyben a 16. századi, elvben köztársaságként működő Firenzéről mesél, és ahol Alessandro Medici korlátlanul gyakorolja zsarnoki hatalmát. Száműzötteket sirat a nép, néhány diák zendülést szít, amit aztán könnyedén levernek. A fejedelem és baráti köre dorbézoló jókedvében nőket becstelenít meg, igazi ellenállás nincs, önfeledt a szórakozás. Az eredetileg öt felvonásos művet ifjúsági előadássá dolgozzuk át annak érdekében, hogy az elnyomó rendszert vizsgálva a demokrácia fogalmáról a középiskolás diákokkal közösen gondolkodjunk. Vajon mit jelent a mai fiatalok számára a hatalom? Mit várnak el tőle? Képesek észrevenni a hatalom túlkapásait? És ha igen, vannak eszközeik tenni ellene? Akarnak egyáltalán? Vajon ma is ugyanolyan passzívak a fiatalok, mint Musset korában?
A Mentőcsónak működésének tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy szükséges létrehozni egy olyan programot, ami kifejezetten a demokráciával foglalkozik. Már a Szputnyik Antigoné című tantermi előadásain kiderült számunkra (mellyel bejártuk az országot), hogy a diákok túlnyomó többsége nem érzi szükségesnek megdönteni a zsarnok Kreón hatalmát. A drámafoglalkozásokon a tanulók a népet alkotó tömegként, Iszméné attitűdjét választva szemben Antigonéval, inkább kompromisszumot kötöttek a fennálló, elnyomó rendszerrel. Meglepő élmény volt ez, hiszen azt gondolnánk, a kamaszok nem tűrik el az őket korlátozó szabályokat, hogy tombol az igazságérzetük, még él bennük a lázadás iránti vágy.
A vezér című előadással szeretnénk felhívni a diákok figyelmét a társadalmi aktivitás fontosságára. A Mentőcsónak programjaiban már érintettük ezeket a kérdéseket, de nem szenteltünk nekik egy teljes előadást. Az viszont világosan kiderült számunkra, hogy a diákok többsége nincs igazán tisztában azzal, hogy mit jelent társadalmi igazságosságban élni.
A projekt célja kimozdítani a fiatalokat a passzivitásból, felébreszteni bennük a közösségépítésre való igényt, tudatosítani, hogy van beleszólásuk a sorsukba, a jövőjük alakulásába. A demokrácia megóvása rajtuk is áll, sokkal nagyobb szerepük van ebben, mint gondolnák.

IDŐPONT(OK):
2018. 04. 04. 19:30 - Jegyrendelés

Ifjúsági előadás sok zenével (16 +)

Szereplők: Vizi Dávid e.h.
Jászberényi Gábor
Lestyán Attila e.h.
Réti Adrienn
Formán Bálint

Jelmez: Pető Kata
Dramaturg: Gimesi Dóra
A rendező munkatársa: Tési Dóra

Rendező: Pass Andrea

Külön köszönet Szakács Zsuzsinak és Kiskos Bíborkának.

Bemutató: december 14. (18.30) Jurányi Ház, 123-as labor.

INTERJÚ(K):
INTERJÚ: “Provokatív hatásra törünk mindegyik előadás esetében” – Interjú Pass Andreával / szinhaz.org
INTERJÚ: Pass Andrea: Égetően fontos mai kérdések / atrium.hu
KRITIKA: A vezér: az elnyomás és a cinizmus orgiája a Mentőcsónak és a FÜGE produkciójában / kozonseg.hu
KRITIKA: A rossz a szexi / Magyar Narancs