1027 Budapest, Jurányi u. 1. juranyititkarsag@gmail.com juranyijegy@gmail.com +3670/777 2533

PROGRAMOK

A TÓ

Kálmán Eszter:
A TÓ

Báb és test, bábos és táncos versengenek egymással, vagy épp alkotnak egységet, mígnem eltűnnek a határok élő és élettelen között. Küzdenek egymással, keresik egymást, játszanak és átváltoznak egy tükörsima felületen, amelyet bármelyik pillanatban felkavarhat egy hívatlan harmadik… Kálmán Eszter látványtervező Bercsényi Péter bábművésszel és Dányi Viktória táncossal használta fel A hattyúk tava motívumait egy asszociatív, a színházi eszközöket kreatívan vegyítő előadásban.

Kálmán Eszter A hamupipőke című előadásával mutatkozott be először rendezőként a hazai közönség előtt. Ebben a produkcióban nem volt egyetlen élő szereplő sem, a tárgyakkal viszont olyan világot teremtett, amelyben fel sem merült az emberi jelenlét hiánya. A fiatal látványtervező azóta több saját produkcióval is szerepelt már a Trafóban, mindegyik előadását olyan vizualitás jellemezte, amellyel ritkán találkozunk színházi közegben. A Justine-ben képregény és film eszközeivel és hatásaival dolgozott, az  N mint Nosferatuban pedig olyan egyszerű tárgyak animálásával, mint egy lufi, egy fekete köpeny vagy egy papírdoboz-város teremtett sejtelmes világot.
A tó szintén erős vizualitást ígér, de a rendező ismét új eszközökhöz folyamodik. Ezúttal mind a díszletet, mind a kellékeket a táncos és a bábos határozzák meg, a körülöttük levő világot egymáshoz való viszonyuk alakítja. A hattyú és az őt kereső herceg figurája folyamatosan cserélődik a szereplők között, de hattyúvá válhat egy kéz, egy törölköző vagy akár egy eldobott zsebkendő is. A hattyúk tava mesei motívumait felhasználó előadás a báb, a tánc, a test, a tárgy, a változás és átváltozás színpadi lehetőségeivel játszva, egy asszociatív képeskönyv lapozgatására invitálja a nézőket.
Az előadók komoly mesterségbeli tudásukkal hívják fel a figyelmet a tánc- és a bábművészet különbségeire, vagy épp kapcsolódásaira.  Mindeközben persze kiaknázzák a helyzetkomikumban rejlő lehetőségeket, humoros, játékos formában is szólnak a témáról.

 

fovaros_logo  bva stafeta_logofuge_logo_2012

 

IDŐPONT(OK):

Az előadás hossza: 60 perc

Az előadás már 10 éves kortól ajánlott!

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Alkotók: Dányi Viktória, Bercsényi Péter

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Látvány: Kálmán Eszter
Jelmez:: Juhász Dóra
Fény: Éltető András
Hang: Rembeczki János
Zene: Kákonyi Árpád, Friedenthal Zoltán
Munkatárs: Fazekas Anna
Rendező: Kálmán Eszter

INTERJÚ(K):
INTERJÚ: “Nekünk alkotóknak igényünk van a kreativitásunk kiteljesítésére” Kálmán Eszter / pótszékfoglaló.hu
INTERJÚ: Bercsényi Péter: ,,A kettősség válik izgalmassá: Vica a herceg, és én vagyok az átváltozott hattyú." / Librarius
INTERJÚ: „Bármilyen korba behelyezhető” // Dányi Viktória A tóról / Trafó, Kapcsólj be!
KRITIKA: A náthás horgász / Tánckritika
KRITIKA: Jajj, úgy élvezem én a strandot / Pótszékfoglalo
KRITIKA: Anyaga a test / RevizorOnline
KRITIKA: Horgász a pácban / szinhaz.net
Jurányi Latte Bercsényi Péterrel